Jačanje udela IT sektora u srpskoj privredi

Bez autora
Sep 22 2016

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ukazala je danas na značaj negovanja povoljnog poslovnog ambijenta za privredu Vojvodine, na čemu intenzivno radi nova pokrajinska vlada. Matić je na otvaranju 10. Regionalnog sajma privrede u Novoj Pazovi reka da je pokrajinska vlada prepoznala potrebu za investiranjem u razvojne projekte i konvergenciju različitih privrednih grana, kao što su poljoprivreda i informacioni sektor. Ona je istakla da u privrednoj slici Srbije industrija informacionih tehnologija zauzima posebno mesto budući da beleži konstantne pozitivne rezultate, što se odnosi i na IT preduzetništvo na teritoriji Vojvodine, privredne i naučno-tehnološke klastere i inkubatore.

Jačanje udela IT sektora u srpskoj privrediDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ukazala je danas na značaj negovanja povoljnog poslovnog ambijenta za privredu Vojvodine, na čemu intenzivno radi nova pokrajinska vlada.

Matić je na otvaranju 10. Regionalnog sajma privrede u Novoj Pazovi reka da je pokrajinska vlada prepoznala potrebu za investiranjem u razvojne projekte i konvergenciju različitih privrednih grana, kao što su poljoprivreda i informacioni sektor.

Ona je istakla da u privrednoj slici Srbije industrija informacionih tehnologija zauzima posebno mesto budući da beleži konstantne pozitivne rezultate, što se odnosi i na IT preduzetništvo na teritoriji Vojvodine, privredne i naučno-tehnološke klastere i inkubatore.

Potencijalu ovog sektora dato je ključno mesto i u novom programu Vlade Srbije, koji je izneo premijer Aleksandar Vučić, što predstavlja dodatni podstrek institucijama sistema i privrednim subjektima za ulaganje u razvoj informacionih tehnologija i njihovu primenu u svim privrednim granama, istakla je ona.

Državni sekretar je navela da je, s obzirom na to da ovaj sektor ima skoro dupli izvoz od uvoza, što je jedan od najvažnijih pokazatelja doprinosa industriji, potrebno iskoristiti proizvodne i izvozne kapacitete IT industrije za dalji doprinos sprskoj privredi.

Prema njenim rečima, zbog toga je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, uz konsultacije sa predstavnicima vodećih IT klastera, Privredne komore Srbije i drugih nadležnih institucija za privredni razvoj, pripremilo Nacrt strategije razvoja IT industrije, koja predviđa poboljšanje uslova poslovanja domaćih IT kompanija, podsticanje osnivanja novih IT preduzeća i proizvodnju domaćih softverskih proizvoda.

Matić je izrazila očekivanje da će se ovaj nacrt naći na dnevnom redu na prvoj sednici novoosnovanog Saveta za unapređenje sektora informacionih tehnologija.

Ona je kao ključnu meru za razvoj IT industrije, navela razvoj kadrovskih potencijala, čemu će doprineti uveđenje obaveznog predmeta informatike u obrazovni proces, kao i programe prekvalifikacije koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priprema.

Ti programi će omogućiti većem broju ljudi da steknu IT kompetencije kroz kurseve koje bi država subvencionisala.

Državni sekretar je napomenula da je razvoj turizma takođe jedan od prioriteta Vlade Srbije, podsetivši na to da resorno Ministarstvo izdvaja sredstva za podizanje infrastrukture u domenu sportskog turizma, kao i u cilju razvoja potencijala Dunava.

Regionalni sajam privrede svečano je otvorio predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, koji je istakao da će Vlada nastaviti da pozitivnom politikom podstiče razvoj opština, domaće preduzetništvo, ali i strane investicije.

Regionalni sajam privrede, pod sloganom „Divan je privredni Srem“, održava se 22. i 23. septembra, u Kompleksu sportsko-rekreativnih bazena u Novoj Pazovi, u organizaciji opštine Stara Pazova i Sremske privredne komore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik