Investicije u zaštitu životne sredine u velikim gradovima u Srbiji

Bez autora
Sep 22 2016

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održan prvi sastanak koji je označio i početak trogodišnjeg programa podrške razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine – PEID. Program, koji finansira Švedska razvojna agencija sa više od dva miliona evra, podrazumeva pripremu i razvoj projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih komunalnih voda za velike gradske centre u Srbiji. U pitanju su Novi Sad, Niš i Kragujevac, koji bi potom bili finansirani iz programa pretpristupne pomoći Evropske komisije. Šef pregovaračke grupe za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, Stana Božović istakla je tom prilikom da oblast životne sredine iz ovih fondova trenutno ima na raspolaganju 160.000.000 evra razvojne pomoći.

Investicije u zaštitu životne sredine u velikim gradovima u SrbijiMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održan prvi sastanak koji je označio i početak trogodišnjeg programa podrške razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine – PEID.

Program, koji finansira Švedska razvojna agencija sa više od dva miliona evra, podrazumeva pripremu i razvoj projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih komunalnih voda za velike gradske centre u Srbiji.

U pitanju su Novi Sad, Niš i Kragujevac, koji bi potom bili finansirani iz programa pretpristupne pomoći Evropske komisije.

Šef pregovaračke grupe za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, Stana Božović istakla je tom prilikom da oblast životne sredine iz ovih fondova trenutno ima na raspolaganju 160.000.000 evra razvojne pomoći.

Božović je naglasila da je za resorno ministarstvo ovaj program podrške od izuzetnog značaja, jer će omogućiti nastavak investicija u zaštitu životne sredine i dostizanje evropskih standarda u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Projekti koji se trenutno pripremaju imaju vrednost veću od 100.000.000 evra, a čine ih prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, upravljanje otpadom u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i priprema tenderske dokumentacije za kolektor u Leskovcu i liniju tretmana mulja u Šapcu.

Božović je istakla da će resorno ministarstvo kao rezultat ovog programa imati spremne velike infrastrukturne projekte za finansiranje iz fondova EU, rešiće zaostale problematične projekte, podići tehničke kapacitete zaposlenih u IPA jedinici i značajno ojačati međuinstitucionalnu saradnju između lokalnih samouprava, Vlade Srbije i međunarodnih institucija.

Srbija je naučila vredne lekcije iz prošlosti i spremna je da nastavi sa planiranjem i sprovođenjem velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, poručila je ona.

Direktor razvojne pomoći Švedske razvojne agencije Ola Anderson ukazao je na dugogodišnju uspešnu saradnju Vlade Švedske i Vlade Srbije, uz očekivanje da će se ona nastaviti i u budućem periodu.

Anderson je rekao da sektor zaštite životne sredine ostaje jedan od ključnih prioriteta u saradnji, potvrdivši posvećenost i podršku Srbiji u dostizanju standarda zaštite životne sredine koji važe u EU.

On je istovremeno ponovio da će Vlada Švedske nastaviti da pomaže Srbiji na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Direktor razvojne saradnje u Delegaciji EU u Srbiji Holger Šreder iskazao je očekivanje da će Evropska komisija, nakon tri godine pauze u investiranju u infrastrukturne projekte zaštite životne sredine usled postojanja problematičnih projekata, od naredne IPA godine početi da investira značajna sredstva kroz mehanizam pretpristupnih fondova.

Veoma je važno da su projekti pažljivo isplanirani i pripremljeni, kao i da postoji jasna predanost Ministarstva i lokalnih samouprava na njihovoj uspešnoj implementaciji, naveo je on i poručio da podrška Delegacije EU neće izostati, kao što to ni do sada nije bio slučaj.

Menadžer programa Jozef Kapka predstavio je plan rada u naredne tri godine i spisak indikativnih infrastrukturnih projekata koje će program podržati u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Leskovcu, Vranju, regionu Kalenić i regionu Banjica.

Regionalni direktor EPTISA, koja implementira program, Dragan Kostadinov iskazao je zahvalnost na ukazanom poverenju, i uputio poziv učesnicima sastanka da zajedno sa timom iz kompanije posete uspešne velike infrastrukturne projekte iz oblasti zaštite životne sredine koje je EPTISA sprovodila u regionu.

Prema njegovim rečima, u pitanju su projekti u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, koji mogu pomoći Srbiji u što kvalitetnijoj pripremi i sprovođenju projekata.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić preneo je zahvalnost resornom ministarstvu i Švedskoj razvojnoj agenciji na dosadašnjoj pomoći, istakavši da ono što su projekti za Ministarstvo i donatore, da je to život za građane na lokalnom nivou.

Građani Kragujevca su građani sveta, i mi želimo da im omogućimo životni standard i kvalitet koji je zastupljen u razvijenim zemljama, poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga Kragujevac želi da što pre reši pitanje upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur izrazio je zahvalnost Ministarstvu i Švedskoj razvojnoj agenciji na podršci gradu Nišu tokom procesa pripreme projekta za finansiranje iz pretpristupnih fondova EU, a koji se u prvoj meri tiče prečišćavanja otpadnih voda grada Niša i zaštite vodnih resursa reke Nišave.

Projekat prečišćavanja otpadnih voda u Nišu biće najveći infrastrukturni projekat koji je do sada podržala Evropska komisija u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik