NBS: Bitno opala kamata na dinarske kredite

Bez autora
Sep 22 2016

Narodna banka Srbije je ocenila da je došlo je do bitnog snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite banaka, čiji se nivo postepeno približava nivou kamatnih stopa u Evropskoj uniji. NBS je u saopštenju to objasnila time što je ona snizila referentne kamatne stope i što inflaciju održava na niskom i stabilnom nivou.Banka je ocenila da to što je povoljnija ponuda stambenih kredita u dinarima, koji nisu valutno indeksirani, a odobravaju se po kamatnim stopama ispod pet odsto, jeste "potvrda dobrih rezultata monetarne politike NBS i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje".

NBS: Bitno opala kamata na dinarske krediteNarodna banka Srbije je ocenila da je došlo je do bitnog snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite banaka, čiji se nivo postepeno približava nivou kamatnih stopa u Evropskoj uniji.

NBS je u saopštenju to objasnila time što je ona snizila referentne kamatne stope i što inflaciju održava na niskom i stabilnom nivou.

Banka je ocenila da to što je povoljnija ponuda stambenih kredita u dinarima, koji nisu valutno indeksirani, a odobravaju se po kamatnim stopama ispod pet odsto, jeste "potvrda dobrih rezultata monetarne politike NBS i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje".

Stambeni dinarski krediti, bez valutne indeksacije, za većinu stanovništva čija su primanja u dinarima, znače eliminaciju valutnog rizika koji može bitno utiče na otplatu kredita, istakla je banka.

NBS je navela i da je u poslednje tri godine dinarska štednja stanovništva povećana gotovo tri puta i dostiže 48 milijardi dinara.

"To ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u dinar, zahvaljujući politici održavanja niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara, kao i povoljnijem poreskom tretmanu dinarske štednje u odnosu na deviznu, pri čemu su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivnije u odnosu na deviznu štednju", istakla je NBS.

NBS procenjuje da će rast dinarskih izvora banaka omogućiti privredi i stanovništvu raznovrsniju ponudu kredita i nastavak pada kamate na njih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik