Skroman promet na “Produktnoj berzi”

Bez autora
Sep 25 2016

Tržište roba iz sektora primarnog agrara je u daljem padu. Intenzitet i kontinuitet pada cena je toliko izražen da se nazire pravi tržišni krah ukoliko se ovaj trend i u narednom periodu nastavi ovakvim intenzitetom. Pad cena, pogotovo ako je ovako izražen, bukvalno stopira trgovanje, a poslednje tri nedelje su pravi dokaz za to. Koliko je srpsko berzansko tržište u padu najbolje oslikava podatak da je realna vrednost berzanskog indeksa na najnižoj poziciji još od sredine 2010. godine. U nedelji za nama na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu zabeležen je skroman promet od svega 295 tona robe, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 26,25 odsto, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 4.979.700 dinara i za 52,06 odsto je manja nego prethodnog nedeljnog perioda.

Skroman promet na “Produktnoj berzi”Tržište roba iz sektora primarnog agrara je u daljem padu. Intenzitet i kontinuitet pada cena je toliko izražen da se nazire pravi tržišni krah ukoliko se ovaj trend i u narednom periodu nastavi ovakvim intenzitetom. Pad cena, pogotovo ako je ovako izražen, bukvalno stopira trgovanje, a poslednje tri nedelje su pravi dokaz za to. Koliko je srpsko berzansko tržište u padu najbolje oslikava podatak da je realna vrednost berzanskog indeksa na najnižoj poziciji još od sredine 2010. godine.

U nedelji za nama na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu zabeležen je skroman promet od svega 295 tona robe, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 26,25 odsto, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 4.979.700 dinara i za 52,06 odsto je manja nego prethodnog nedeljnog perioda.

Cena kukuruza nastavlja tendenciju pada. Pad je veoma veliki i očigledno da se neće zaustaviti sve dok ne dođe na prihvatljiv nivo za najveći segment tražnje na našem tržištu, a to su izvoznici. Poslednja zaključena cena ove robe na berzi u Novom Sadu iznosila je 15,00 dinara za kilogram bez PDV, pri čemu na bazi kandidovanih naloga za kupovinu ni ova cena nije više atraktivna za tražnju. Podsetimo, krajem avgusta cena kukuruza je iznosila 20,50 dinara za kilogram bez PDV, što znači da je današnja cena u odnosu na pre samo mesec dana niža za čak 27 odsto. Prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila je 16,96 dinara za kilogram (15,42 dinara za kilogram bez PDV), što je pad u odnosu na prosečnu cenu ove robe pad od 8,19 odsto.

Tržište pšenice je veoma pasivno. Podatak da već drugu nedelju za redom nema trgovanja na FOB paritetu na dunavskim lukama, dovoljno govori o veoma lošoj konjukturi ovog tržišta. Tražnje za hlebnim zrnom praktično nema. Cena stagnira. Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu zaključena je cena na nivou od 16,50 dinara za kilogram (15,00 dinara za kilogram bez PDV). Mnogo je razloga zašto je tražnja tako pasivna, ali kada se to desi, logična posledica je pad cene. Da li će i ovako niska cena pšenice i dalje padati, pokazaće naredni peiod.

Aktuelna vrednost „dinarskog“ PRODEX-a iznosi 194,82 indeksnih poena, što je za 2,57 indeksnih poena manje nego prošlog petka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik