Kinezi zainteresovani za privatizaciju PKB-a

Bez autora
Sep 25 2016

Postoji veliki potencijal za privrednu saradnju Beograda i Pekinga i realizaciju zajedničkih projekata, rečeno je tokom posete Privrednoj komori Beograda delegacije tog kineskog grada sa privrednicima, koji su posebno zaintresovani za Poljoprivrednu korporaciju Beograda – PKB. Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i savetnik u Birou za investicije Pekinga Zhang Tong su potpisali izjavu o saradnji između dve institucije, na Forumu Beograd – Peking. Miletić je rekao da je jedan od ciljeva Privredne komore Beograda unapređenje privredne saradnje sa Kinom. Očekujemo da jedan broj privrednika iz Beograda nađe partnere. Kineski kapital je prisutan u infastrukturi, putnoj privredi i energetici. Nastojimo da ostvarimo industrijsku kooperaciju i zajedničku proizvodnju, rekao je Miletić. Miletić je dodao da je današnji sporazum o ekonomskoj saradnji Beograda i Pekinga dobar uvod u sve ono što planira Beograd.

Kinezi zainteresovani za privatizaciju PKB-aPostoji veliki potencijal za privrednu saradnju Beograda i Pekinga i realizaciju zajedničkih projekata, rečeno je tokom posete Privrednoj komori Beograda delegacije tog kineskog grada sa privrednicima, koji su posebno zaintresovani za Poljoprivrednu korporaciju Beograda – PKB.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i savetnik u Birou za investicije Pekinga Zhang Tong su potpisali izjavu o saradnji između dve institucije, na Forumu Beograd – Peking.

Miletić je rekao da je jedan od ciljeva Privredne komore Beograda unapređenje privredne saradnje sa Kinom.

"Očekujemo da jedan broj privrednika iz Beograda nađe partnere. Kineski kapital je prisutan u infastrukturi, putnoj privredi i energetici. Nastojimo da ostvarimo industrijsku kooperaciju i zajedničku proizvodnju", rekao je Miletić novinarima.

Miletić je dodao da je današnji sporazum o ekonomskoj saradnji Beograda i Pekinga dobar uvod u sve ono što planira Beograd.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da Srbija i Kina imaju potpisane važne međudržavne sporazume i da se dobri odnosi dve zemlje nastavljaju saradnjom Beograda i Pekinga.

"Vidimo dosta prostora za saradnju dva grada, pošto Beograd ulazi u velike infrastrukturne projekte. Tu je cela delegacija privrednika iz Pekinga, razgovaramo o nastavku ulaganja u infrastrukturu, pre svega, o nastavku gradnje obilaznice oko Beograda, razgovaramo i o dve zone slobodne trgovine koje pravimo u Obrenovcu i na Paliluli, da vidimo koje su kineske kompanije zainteresovane za naše tržište", rekao je on.

Nikodijević je dodao da se razgovara sa kineskim partnerima i o planiranoj gradnji IT parka u Beogradu.

"Kinezi su već duže zainteresovani za PKB, rekli su nam da su sedamdsetih godina, kada su počeli da izrastaju u ekonomsku silu, dolazili u PKB da vide kako mi radimo, a sada su nama potrebna njihova iskustva. Razgovaramo o tome kako da pomognu u PKB-u i o eventualnom preuzimanju, to je za njih vrlo interesantno. Nije im jasno ko je uspeo takvu kompaniju da dovede na niske grane", kazao je Nikodijević.

On je rekao i da se prijateljstvo dve zemlje zasniva pre svega na razumevanju naše kulture.

Nikodijević je podsetio da je posle Drugog svetskog rata Kina bila veoma zatvorena, ali da je jugoslovenska kinematografija bila prisutna u toj zemlji. On je istakao da Kinezi znaju skoro sve naše partizanske filmove.

"Treba razvijati kulturnu saradnju i razgovaramo o tome da imamo Dane Pekinga u Beogradu i Dane Beograda u Pekingu i da razvijamo turističke potencijale Beograda", dodao je Nikodijević.

Predsednik Stalne komisije Skupštine Pekinga Du Dejin je rekao novinarima da su zaintresovani za saradnju sa Gradom Beogradom u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta….

"Vodili smo prijateljske i korisne razgovore sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i Nikodijevićem. Izrazili smo želju za unapređenjem saradnje, jer vidimo da za to postoji veliki potencijal. Svom snagom ćemo ulagati napore da bude što više zajedničkih projekata", dodao je Dejin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik