Uređaji koje su „zbrisali“ pametni telefoni

Bez autora
Sep 25 2016

Digitalna revolucija u mnogome je olakšala komunikaciju i razmenu podataka među ljudima. Za razliku od pre samo desetak godina, danas nam je internet dostupan sa većine uređaja koje posedujemo. Pojavom pametnih telefona, koji u skoro u potpunosti mogu da zamene i računar, stvorene su nove mogućnosti, koje su 80-ih godina prošlog veka spadale pod dojam naučne fantastike. Tehnološki bum, s druge strane polako baca u zaborav pojedine uređaje koje smo svi koristili pre pametnih telefona. Zahvaljujući različitim aplikacijama i funkcijama naših telefona, sve manje ili gotovo uopšte ne koristimo mnoge uređaje i aparate koje imamo u svojim domovima. Prvi primer potiskivanja starih uređaja od strane savremenih tehnologija jeste fiksni telefon. U svetu je primećen trend opadanja korisnika fiksne telefonije, a isti trend se beleži i u Srbiji.

Uređaji koje su „zbrisali“ pametni telefoniDigitalna revolucija u mnogome je olakšala komunikaciju i razmenu podataka među ljudima. Za razliku od pre samo desetak godina, danas nam je internet dostupan sa većine uređaja koje posedujemo. Pojavom pametnih telefona, koji u skoro u potpunosti mogu da zamene i računar, stvorene su  nove mogućnosti, koje su 80-ih godina prošlog veka spadale pod dojam naučne fantastike.

Tehnološki bum, s druge strane polako baca u zaborav pojedine uređaje koje smo svi koristili pre pametnih telefona. Zahvaljujući različitim aplikacijama i funkcijama naših telefona, sve manje ili gotovo uopšte ne koristimo mnoge uređaje i aparate koje imamo u svojim domovima.

Prvi primer potiskivanja starih uređaja od strane savremenih tehnologija jeste fiksni telefon. U svetu je primećen trend opadanja korisnika fiksne telefonije, a isti trend se beleži i u Srbiji. Prema podacima RATEL-a, broj korisnika fiksne telefonije u Srbiji je u blagom padu, ali je zato saobraćaj u fiksnoj mreži čak tri puta manji nego pre deset godina, što samo potvrđuje mišljenje da građani daleko manje koriste fiksni telefon samo od njega i dalje ne odustaju.

Odlazak fiksnog telefona u istoriju u Srbiji trenutno koče nostalgičari i stariji ljudi, koji su prosto naviknuti na njegovu upotrebu. Stručnjaci predviđaju da će se fiksna telefonija u Srbiji koristiti još nekih desetak godina. Ipak, zbog velike rasprostranjenosti i infrastrukture, fiksni telefoni možda ipak neće u potpunosti nestati, već će se samo modifikovati i unaprediti. Naime, u Švarcajskoj će uskoro svi "fiksni brojevi" biti zamenjeni IP telefonima kojima će se komunicirati putem interneta.

Sudbina telefonskih govornica slična je sudbini fiksnih telefona nakon prodora pametnih telefona na tržištu telekomunikacija. Potreba za korišćenjem telefonskih govornica drastično je opala, s obzirom da danas gotovo svi poseduju mobilne telefone. Međutim, telefonske govornice u sadašnjosti ipak nisu totalno beskorisne, budući da je u Njujorku otpočet ambiciozan projekat zamene svake, verzijom prilagođenom 21. veku koja će imati IP telefon i Wi-Fi adapter.

Još jedan od uređaja za koje se smatra da će se u budućnosti znatno manje koristiti, zbog masovne upotrebe pametnih telefona, jeste navigacija u automobilima. Nekada su GPS uređaji predstavljali pravo tehnološko čudo i spas za mnoge taksiste i dostavljače. Međutim, danas klasični GPS uređaji polako isčezavaju sa tržišta jer gotovo svi telefoni novijih generacija u sebi sadrže i navigacione sisteme, a veliki broj online mapa su istog kvaliteta kao i one u GPS uređajima.

Smatra se da su pametni telefoni su potpuno potisnuli i uređaje poput budilnika, radija, CD plejera. Ovaj trend je prisutan već neko vreme, pa su zbog toga neki proizvođači spojili radio aprate sa satovima i tako dobili dva uređaja u jednom. Međutim, čini se da čak ni ovi hibridi više nisu potrebni, budući da danas svaki telefon sadrži i radio i budilnik.

Diskovi sa muzikom omiljenih izvođača u budućnosti  takođe mogu biti potpuno potisnuti sa tržišta, s obzirom na mogućnost online preslušavanja kao i kupovine pesama i albuma. S obzirom da danas svi uređaji novije generacije sadrže i ulaz za USB stikove, omiljene pesme jednostavno možete “napakovati” na mini memorije i slušati gde god se nalazite.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik