Tibetansko voće uspeva i u Srbiji

Bez autora
Sep 25 2016

Sa popularizacijom zdravog načina života i ishrane, raste i tražnja za zdravom i organskom hranom a ujedno i za namirnicama koje do pre par godina nisu bile zastupljene u svakonevnoj ishrani. Čia semenke, aronija, borovnica, acai i godži bobice, suvo voće samo su neke od sve traženijih proizvoda u prodavnicama zdrave hrane, a mnogi su u njihovoj sadnji i proizvodnji pronašli i odličnu priliku za zaradu. Mnoge od namirnica koje su uvrštene na spisak „super hrane“ uspevaju i u Srbiji, naravno uz odgovarajuće uslove koji su neophodni za njihov razvoj. Uspešni preduzetnici su prepoznali tržišnu priliku i zasadili čitave plantaže različitih kultura, koje do sada nisu bile zastupljene na našim usevima. Takav je slučaj i sa tibetanskim voćem godži, koje do skoro nije gajilo u Srbiji.

Tibetansko voće uspeva i u SrbijiSa popularizacijom zdravog načina života i ishrane, raste i tražnja za zdravom i organskom hranom a ujedno i za namirnicama koje do pre par godina nisu bile zastupljene u svakonevnoj ishrani. Čia semenke, aronija, borovnica, acai i godži bobice, suvo voće samo su neke od sve traženijih proizvoda u prodavnicama zdrave hrane, a mnogi su u njihovoj sadnji i proizvodnji pronašli i odličnu priliku za zaradu.

Mnoge od namirnica koje su uvrštene na spisak „super hrane“ uspevaju i u Srbiji, naravno uz odgovarajuće uslove koji su neophodni za njihov razvoj. Uspešni preduzetnici su prepoznali tržišnu priliku i zasadili čitave plantaže različitih kultura, koje do sada nisu bile zastupljene na našim usevima.

Takav je slučaj i sa tibetanskim voćem godži, koje do skoro nije gajilo u Srbiji. Ovo voće je poznato od davnina po svojim lekovitim svojstvima, međutim pravi „bum“ doživljava u poslednjih nekoliko godina, zapravo, od kada je i proglašeno za „super hranu“ zbog svojih visokih nutritivnih vrednosti.

Godži bobice u medicini nazivaju crvenim dijamantom, jer obiluju brojnim supstancama za koje su naučna istraživanja potvrdila blagotvorno dejstvo na sveukupno zdravlje ljudi. Voće godži sadrži antioksidante, aminokiseline, minerale, proteine, kompleks vitamina B. Takođe, ovo voće predstavlja jedan od najbogatijih prirodnih izvora betakarotena, ali sadrži i beta sitosterol koji obara loš holesterol. Američki stručnjaci godži smatraju voćem veka. Na ORAC skali, koja meri antioksidantna svojstva namirnica, godži zauzima ubedljivo prvo mesto sa 23.000 jedinica na 100 grama, ostavljajući daleko iza sebe ostale zdrave namirnice na listi.

Sadnja godžija

Godži najbolje uspeva na peskovitom zemljištu, koje je stalno osunčano uz konstantno navodnjavanje, a rod se može očekivati već u prvoj godini sadnje. Poljoprivrednici koji se bave uzgojem ovog voća preporučuju sistem navodnjavanja „kap po kap“, koji je najidealniji za pun prinos, jer se postavljanjem folije, godži štiti od korova ali i od isparivanja vode.

Ono što je dobra vest kod sadnje, jeste ta što godži uspeva na suvom i nutritivno siromašnom zemljištu, na kom inače ne uspevaju kulture koje su kod nas uglavnom zastupljene, te se može koristiti zemlja lošijeg kvaliteta.

Godži se sadi u razmacima od dva do tri metara, a sam grm može narasti od 2,5 do 3 metra u visinu i 2 metra u prečniku. Ovo voće cveta od šestog do osmog meseca, a plodovi sukcesivno sazrevaju od devetog do desetog meseca u godini. Plod godžija su male crvene bobice, dužine od jedan do dva centimetara i imaju interesantan čokoladno bobičasti ukus koji najviše podseća na grožđice. Godži bobice se jako brzo kvare, te ih je jako teško naći u svežem stanju. Upravo zbog toga se pakuju u specijalizovanim omotima, koji ne propuštaju sunčeve zrake. Od godži bobica se mogu praviti razni čajevi, sokovi, likeri, sirupi, namazi, a koriste se i kao dodaci u mnogim jelima.

Isplativost

Cena sadnice gožija variraju između četiri i sedam evra po sadnici u zavisnosti od vrste. Ukoliko se sadi prema savetima poljoprivredika u razmacima od 3x3 metra, po hektaru se može zasaditi 1200 biljaka. U prvoj godini sadnje, rod godžija po sadnici je kilogram i po, u drugoj godini od tri do pet kilograma, dok u trećoj i četvrtoj godini ova biljka se pretvara u žbun koji može da donese do 10 kilograma po sadnici. Uglavnom se prodaje po kilogramu, međutim može se prodavati i u različitim gramažama. Cena jednog kilograma godži bobica dostiže iznos od preko 1.800 dinara.

Što se tiče plasmana godži bobica, postoji dosta zainteresovanih kupaca koji ih kupuju u prodavnicama zdrave hrane, ali i onih koji ih naručuju direktno od proizvođača. Takođe su izuzetno traženi sokovi i sirupi od ove biljke. Plodovi godžija se u velikoj meri i izvoze na evropsko tržište, gde je i veća tražnja. Recimo u Mađarskoj se kilogram godži bobica  prodaje po ceni od 35 evra.

Sadnja godžija u Srbiji se čini kao jako unosan posao s obzirom na veliku tražnju i relativno malu konkurenciju. Ako se uzmu u obzir uslovi i cena sadnje sa jedne, kao i prinosi i cena sa druge, računica je takva da ovaj posao može doneti i više nego pristojnu zaradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik