Najskuplji automobili današnjice

Bez autora
Sep 25 2016

Najskuplji automobili na svetu predstavljaju mnogo više od samog sredstva transporta. Ova remek dela automobilizma se kreiraju i proizvode za posebnu vrstu potrošača, koji od automobile traže dosta više od komfora, brzine i efikasnosti. Ove mašine su u svakom pogledu zapanjujuće, a sajt Digital Trend donosi listu najskupljih automobila današnjice. Kategorizacija je izvršena na osnovu cene automobila, a iz liste su isključeni klasični automobili koji su postigli neverovatne cene na aukcijama. Koenigsegg CCXR Trevita - Ovaj automobil se nalazi na vrhu liste najskupljih automobila na svetu proizvedenih u poslednjih nekoliko godina i dostiže ispresivnu cenu od čak 4,8 miliona dolara. Razlog ove neverovatne cene, jeste činjenica da je automobil obložen dijamantima! Naime, karoserija ovog modela automobila švedskog proizvođača je premazana ugljeničnim vlaknima, sa finišem od dijamantske prašine.

Najskuplji automobili današnjiceNajskuplji automobili na svetu predstavljaju mnogo više od samog sredstva transporta. Ova remek dela automobilizma se kreiraju i proizvode za posebnu vrstu potrošača, koji od automobile traže dosta više od komfora, brzine i efikasnosti.

Ove mašine su u svakom pogledu zapanjujuće, a sajt Digital Trend donosi listu najskupljih automobila današnjice. Kategorizacija je izvršena na osnovu cene automobila, a iz liste su isključeni klasični automobili koji su postigli neverovatne cene na aukcijama.

1. Koenigsegg CCXR Trevita

Ovaj automobil se nalazi na vrhu liste najskupljih automobila na svetu proizvedenih u poslednjih nekoliko godina i dostiže ispresivnu cenu od čak 4,8 miliona dolara. Razlog ove neverovatne cene, jeste činjenica da je automobil obložen dijamantima! Naime, karoserija ovog modela automobila švedskog proizvođača je premazana ugljeničnim  vlaknima, sa finišem od dijamantske prašine. Ispod blistave spoljašnosti, unutar ovog automobila krije se snažni motor sa ukupno 1004 konjskih snaga. Ovaj automobil je izuzetno brz da ga gotovo ne biste ne primetili ukoliko bi vas pretekao na autoputu.

2. Lamborghini Veneno

Bukvalan prevod ovog modela lambordžinija jeste otrov. Lamborghini Veneno je napravljen za pedesetu godišnjicu osnivanja ovog automobilskog giganta. Ne ulazeći u motive kompanije za davanje ovakvog naziva automobilu, ipak možemo biti saglasni sa tim da Veneno zaista izgleda zastrašujuće moćno!

Lamborghini Veneno, posmatran iz svakog ugla, zaista predstavlja automobilsko čudo. Srce Lamborghinija Veneno predstavlja 6.5 litarski atmosferski V12 koji je za potrebe ovog jedinstevnog modela pojačan, tako da umesto 700 proizvodi 750 ks. Jedino što može nadmašiti veličantven utisak o ovom automobilu jeste njegova cena, koja dostiže 4,5 miliona dolara.

3. W Motors Lykan Hypersport

Treću poziciju na listi najskupljih automobila ikada zauzima Lykan Hypersport, čije cena dostiže čak 3,4 miliona dolara. Mnogi ovom modelu automobila zameraju na neoriginalnosti, zbog toga što više nego ijedan drugi podseća na Betmenov automobil. Međutim, Lykan Hypersport svakako ima upečatljiv izgled, sa zanimljivo oblikovanom maskom hladnjaka, polusakrivenim farovima, a takođe jak utisak ostavlja i zadnji deo automobila sa stop svetlima u formi bumeranga.

Što se tiče performansi, Lykan Hypersport poseduje dupli tubro motor sa 790 konjskih snaga, koji mu omogućava postizanje brzine od 0 do 100 za 2,98 sekundi, a njegova maksimalna brzina dostiže 394 km/h. Uz kupovinu ovog automobila dobija se i globalni sistem podrške, a takođe, kupci na poklon dobijaju i specijalno dizajniran sat marke Cyrus Klepcys vredan više od 200.000 dolara.

4. Limited Edition Bugatti Veyron by Mansory Vivere

Kaže se da prosečan kupac Bugatti automobila već poseduje 84 automobila, 3 aviona i jahtu. Tako i ova lista najskupljih automobila na svetu ne bi bila kompletna bez neke od verzija moćnog Bugatti Veryona. Na listi najskupljih našao se veličanstven Bugatti Veryon by Mansory Vivere, čija cena dostiže 3,4 miliona dolara, a spada u red najbržih automobila na svetu.

Bugatti Verion je sam po sebi veoma ekskluzivan, skup i redak automobil, ali nakon što je Mansory redizajnirao ovaj model, on dobio na jedinstvenosti. Performanse automobila su ostale iste, međutim, spoljašnost je „pretrpela“ izvesne promene. Vivere ima drugačiji prednji branik i masku hladnjaka, spoljašnost je premazana ugljeničnim vlaknima, u farovima su unapređena LED svetla. Mnogi ovu verziju Veryona klasifikuju i kao umetničko delo.

5. Ferrari Pininfarina Sergio

Ferrari Sergio zauzima petu poziciju na listi najskupljih automobila na svetu sa cenom od tri miliona dolara. Ovaj prestižan automobil je dizajnirala renomirana italijanska modna kuća Pininfarina, a proizvedeno je ukupno šest primeraka. Ferari Pininfarina Sergio je u suštini redizajniran Ferari 458 Spider sa potpuno novim telom i unutrašnošću. Najznačajnija promena je u težini, s obzirom da je Sergio dosta lakši od Spidera. Nova spoljašnost ne samo da je uštedela na težini, već i donosi puno zanimljivih detalja puput aerodinamičnih naslona za glavu. Kupovina ovog automobila nije tako jednostavna s obzirom na broj primeraka. Svaki vlasnik ovog ekskluzivnog automobila je izabran od strane samog proizvođača. Dakle, ovaj automobil ne možete izabrati, već sam proizvođač bira kupca što je retkost na tržištu i čini ga (iako ima cenu) neprocenjivim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik