Privredi lakša otplata kredita

Bez autora
Sep 26 2016

Korisnici kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS koji imaju problema sa vraćanjem rata moći će dospjele obaveze reprogramirati ili refinansirati zaduživanjem po povoljnim uslovima. Privreda RS kuburi sa nelikvidnošću i nekonkurentnošću, a udio nenaplativih kredita u ukupnom obimu odobrenih zajmova raste već godinama.Svjestan teškog stanja u kojem se nalazi dobar dio privrednika, IRB RS je predložio izmjene pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima u dijelu koji se odnosi na namjenu, a Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici usvojila predložene izmjene.

Privredi lakša otplata kreditaKorisnici kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS koji imaju problema sa vraćanjem rata moći će dospjele obaveze reprogramirati ili refinansirati zaduživanjem po povoljnim uslovima.

Privreda RS kuburi sa nelikvidnošću i nekonkurentnošću, a udio nenaplativih kredita u ukupnom obimu odobrenih zajmova raste već godinama. Svjestan teškog stanja u kojem se nalazi dobar dio privrednika, IRB RS je predložio izmjene pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima u dijelu koji se odnosi na namjenu, a Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici usvojila predložene izmjene.

- IRB RS će uvođenjem refinansiranja finansijskih obaveza klijentima učiniti dostupna sredstva po nižoj kamatnoj stopi i dužim rokovima otplate, što će uticati na poboljšanje likvidnosti korisnika kredita - saopšteno je iz Vlade RS.

U IRB-u RS kažu da je cilj izmjene pravila poboljšanje kvaliteta kreditnog portfelja banke i omogućavanje klijentima dodatne likvidnosti i adekvatnog servisiranja obaveza.

- Klijentima nudimo refinansiranje obaveza kao moguću namjenu korišćenja kredita, odnosno produženje roka otplate dospjelih obaveza uz niže kamatne stope i reprogram zajma - kažu u IRB-u.

Korisnici kredita koji na dan podnošenja zahtjeva nemaju dospjelih neizmirenih obaveza prema IRB-u mogu zatražiti reprogram preostalog iznosa zajma uz produženje roka otplate do 60 mjeseci ili otplatu uz jednogodišnji grejs period. Dužnicima je na raspolaganju i odobrenje zaključenja sporazuma o izmirenju dospjelih neplaćenih obaveza ili kombinovanje dva ili više pomenutih modela.

- Korisnici zajma koji kasne više od 90 dana moraju prvo svesti svoje obaveze na pomenuti rok kašnjenja da bi mogli aplicirati za reprogram ili izmiriti sve obaveze ukoliko žele samo produženje grejs perioda - objasnili su u IRB-u RS.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je ova odluka izvanredna i da bi bilo dobro kada bi komercijalne banke slijedile primjer IRB-a.

- Banke bi trebalo da sagledaju svaki kredit jer se mnogo bolji efekat postiže ako firma nastavi raditi i vraćati rate po povoljnijim uslovima nego u slučaju da ode u stečaj i da njena imovina bude rasprodata - kaže Vidić.

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić kaže da je svaka olakšica koja se tiče kreditiranja privrede dobrodošla jer povećava konkurentnost, bez obzira na to da li se radi o otplati ranijih ili o povoljnijim uslovima prilikom odobravanja novih kredita.

- Firmama koje su se ranije zadužile biće olakšana otplata zajmova, ali mislim da bi banka trebalo da poradi i na olakšavanju uslova kreditiranja za privrednike koji tek namjeravaju da se zaduže - kaže Mikić.

Sniženje kamate

IRB RS je ove godine dva puta snižavao kamatne stope na stambene i kredite privredi. Time je cijena zaduživanja u ovoj banci smanjena za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik