Crna Gora obara rekorde

Bez autora
Sep 26 2016

Uz Hrvatsku, koja do kraja avgusta bilježi milion turističkih dolazaka više nego u istom period lani, razloga za zadovoljstvo ima i Crna Gora, koja obara rekorde. Razlog za zadovoljstvo u realizaciji turizma ima i Grčka, koja je uspjela da poveća brojke uprkos izbjegličkoj krizi. Iako bi već dogodine zbog oporavka ruskog tržišta Turska mogla da vrati bar dio gostiju, ova je godina za turski turizam bila pogubna, sa gubicima između osam i deset milijardi dolara, što gotovo odgovara godišnjem turističkom prihodu Hrvatske. Grubo se može reći da se ove godine do kraja avgusta u Hrvatskoj odmaralo gotovo devet odsto više gostiju nego lani, a do početka septembra ostvaren je promet koji odgovara ukupnom lanjskom turističkom prometu (13 miliona dolazaka). Crna Gora, koja se posljednjih godina fokusirala na snažne investicije u hotelskom sektoru i privlačenje zapadnoevropskih gostiju, bilježi još snažniji rast u avgustu.

Crna Gora obara rekordeUz Hrvatsku, koja do kraja avgusta bilježi milion turističkih dolazaka više nego u istom period lani, razloga za zadovoljstvo ima i Crna Gora, koja obara rekorde.

Razlog za zadovoljstvo u realizaciji turizma ima i Grčka, koja je uspjela da poveća brojke uprkos izbjegličkoj krizi.Iako bi već dogodine zbog oporavka ruskog tržišta Turska mogla da vrati bar dio gostiju, ova je godina za turski turizam bila pogubna, sa gubicima između osam i deset milijardi dolara, što gotovo odgovara godišnjem turističkom prihodu Hrvatske.

Grubo se može reći da se ove godine do kraja avgusta u Hrvatskoj odmaralo gotovo devet odsto više gostiju nego lani, a do početka septembra ostvaren je promet koji odgovara ukupnom lanjskom turističkom prometu (13 miliona dolazaka). 

Crna Gora, koja se posljednjih godina fokusirala na snažne investicije u hotelskom sektoru i privlačenje zapadnoevropskih gostiju, bilježi još snažniji rast u avgustu. 

U prvih sedam mjeseci Crna Gora je imala 864.000 dolazaka (4 odsto više nego lani) sa 5,2 miliona noćenja, što je rast od 0,5 odsto. U avgustu je broj gostiju porastao za 20 odsto, u prvoj polovni septembra čak 21 odsto, a buking je dobar i za početak jeseni, kažu u crnogorskom Ministarstvu održivog razvoja i turizma. 

Prema procjenama Centralne banke, u prvih sedam mjeseci u Crnoj Gori je ostvareno oko 400 miliona eura turističkog prihoda, 15 miliona više nego lani. 

Pritom se mijenja i struktura gostiju, uz rast prometa iz evropskih zemalja, pa je 54 odsto porastao broj gostiju iz Holandije, 42 odsto iz Velike Britanije, Španaca je 55 odsto više. 

"Rezultat potvrđuje zdrav, stabilan i kontinuiran rast crnogorskog turizma, zahvaljujući dobroj politici koja se zasniva na izgradnji hotelskih kapaciteta visoke kategorije, radu na dostupnosti, stalnom povećanju manifestacija i drugih sadržaja", izjavio je ministar Branimir Gvozdenović, istakavši kako je broj turista u Crnoj Gori tri puta veći od broja stanovnika. 

Grčko udruženje organizatora putovanja (SETE) procijenila je da će do kraja godine Grčku posjetiti 27,5 miliona ljudi, što će biti oko pet miliona više nego lani. Do kraja avgusta Grčka je imala porast od 753.000 turista u odnosu na lani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik