Srpska pšenica uskoro i za egipatsko tržište

Bez autora
Sep 26 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikcija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ambasadorom Egipta u Srbiji Ezeldinom Mahmudom Fahmijem o načinima za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje. Posebno je bilo reči o mogućnostima za izvoz žitarica iz Srbije na egipatsko tržište, pri čemu je Ljajić zatražio da Srbija bude uvrštena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pšenice na tržište Egipta. Vlada te zemlje dozvoljava uvoz pšenice samo iz zemljama koje su na toj listi, a ambasador Fahmi je izrazio spremnost Egipta da Srbiju uvrsti među te zemlje. On je objasnio da će od nadležnih institucija u Kairu zatražiti da što pre u Srbiju pošalju komisiju za ispitivanje kvaliteta, čiji je izveštaj, prema egipatskim propisima, neophodan da bi se neka država našla na listi izvoznika pšenice u Egipat.

Srpska pšenica uskoro i za egipatsko tržištePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikcija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ambasadorom Egipta u Srbiji Ezeldinom Mahmudom Fahmijem o načinima za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje.

Posebno je bilo reči o mogućnostima za izvoz žitarica iz Srbije na egipatsko tržište, pri čemu je Ljajić zatražio da Srbija bude uvrštena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pšenice na tržište Egipta.

Vlada te zemlje dozvoljava uvoz pšenice samo iz zemljama koje su na toj listi, a ambasador Fahmi je izrazio spremnost Egipta da Srbiju uvrsti među te zemlje. 

On je objasnio da će od nadležnih institucija u Kairu zatražiti da što pre u Srbiju pošalju komisiju za ispitivanje kvaliteta, čiji je izveštaj, prema egipatskim propisima, neophodan da bi se neka država našla na listi izvoznika pšenice u Egipat.

Na sastanku je bilo reči i o drugim oblicima ekonomske saradnje, pri čemu je ukazano da veliki potencijali za unapređenje postoje u oblastima energetike, turizma i farmaceutske industrije. 

Sagovornici su ocenili da bi intenzivnom saradnjom u pomenutim oblastima bio povećan obim robne razmene između Srbije i Egipta, koji bi mogao da bude na mnogo većem nivou nego što je sada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik