Poboljšanje kvaliteta budžetiranja na lokalu

Bez autora
Sep 26 2016

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti poboljšan kvalitet budžetiranja na lokalnom nivou, uz favorizovanje opština koje dobro rade, ali i kažnjavanje neodgovornih.Vujović je, na završnom skupu povodom predloga nove strukture programskog budžeta lokalnih samouprava, u organizaciji Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština, objasnio da će usvajanjem pomenutih zakonskih izmena biti učinjen novi pomak u kvalitetu budžetiranja.

Poboljšanje kvaliteta budžetiranja na lokaluMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti poboljšan kvalitet budžetiranja na lokalnom nivou, uz favorizovanje opština koje dobro rade, ali i kažnjavanje neodgovornih.

Vujović je, na završnom skupu povodom predloga nove strukture programskog budžeta lokalnih samouprava, u organizaciji Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština, objasnio da će usvajanjem pomenutih zakonskih izmena biti učinjen novi pomak u kvalitetu budžetiranja. 

On je naveo da će se programsko budžetiranje koristiti i za planiranje i evaluaciju, ali i za nagrađivanje uspešnih lokalnih samouprava.

Ministar je u tom kontekstu ukazao na to da je veoma važno da više ne budemo žrtve linearnog smanjivanja troškova i broja ljudi, uz napomenu da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost.

Do kraja godine, kako je naglasio, biće donete nove odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, što će biti polazna osnova za 2017. godinu.

Na to smo obavezni i prema sebi, ali i prema dogovoru koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom, rekao je Vujović, najavivši do kraja 2016. donošenje posebnog zakona o platama na lokalnom nivou, pri čemu je već formirana radna grupa.

Ministar je naglasio da će biti sprovedene reforme u oblasti zdravstva i školstva, što će biti značajno za popunjavanje rupa u budžetu.

Da znamo čime upravljamo, odnosno šta pripada državi, ali i da uvedemo veći stepen reda, rekao je Vujović, uz naglasak da bi bilo dobro da već početkom 2017. godine, u januaru ili februaru, počne primena fiskalne strategije.

On je dodao da će u narednom periodu Srbija morati da pređe na evropski semestralni sistem budžetiranja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je da ministarstvo čijim radom rukovodi ima odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.

Brnabić je iskazala očekivanje da će u narednom periodu biti mnogo dobrih rešenja, koja će biti doneta u saradnji sa Ministarstvom finansija, i kao primer navela donošenje zakona o naknadama, koji će praviti razlike u budžetima lokalnih samouprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik