Otvoren tunel Karaula

Bez autora
Sep 27 2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je svečano otvorio i pustio u saobraćaj tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Sarajevo - Tuzla. Projekt se sastoji iz tri faze od kojih su dosad realiziovane dvije - izgradnja dva mosta dužine 130 i 150 metara, te izgradnja tunela Karaula dužine 902 metra s dijelom trase ispred i iza tunela ukupne dužine 1.195 metara - dok u trećoj fazi predstoji nastavak izgradnje dionice i to trase puta u dužini 1.506 metara i dva mosta dužine 279 i 130 metara. Obzirom da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u saobraćaj tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da su, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, izgrađeni privremeni priključci na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju. Nakon kompletiranja svih faza izgradnje, magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti u potpunosti ukinut.

Otvoren tunel KaraulaPredsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je svečano otvorio i pustio u saobraćaj tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Sarajevo - Tuzla.

Projekt se sastoji iz tri faze od kojih su dosad realiziovane dvije - izgradnja dva mosta dužine 130 i 150 metara, te izgradnja tunela Karaula dužine 902 metra s dijelom trase ispred i iza tunela ukupne dužine 1.195 metara - dok u trećoj fazi predstoji nastavak izgradnje dionice i to trase puta u dužini 1.506 metara i dva mosta dužine 279 i 130 metara.

Obzirom da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u saobraćaj tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da su, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, izgrađeni privremeni priključci na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju.

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje, magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti u potpunosti ukinut.

Kompletiranjem svih faza radova, ukupna dionica će dobiti svoj puni značaj s aspekta skraćenja postojećeg magistralnog puta na relaciji Tuzla - Sarajevo za oko četiri kilometra, visinskog spuštanja prevoja Karaula za oko 100 metara, povećanja nivoa usluge, skraćenja vremena putovanja, poboljšanja uslova vožnje i slično.

Izvođači radova na izgradnji izgradnju tunela Karaula bili su Strabag AG Austria i Entea d.o.o. Sarajevo, a ukupna vrijednost radova druge faze iznosi 26.952.534,13 KM.

Radovi na probijanju tunela Karaula započeli su 13. augusta 2014., a bilo je planirano da tunel bude otvoren za saobraćaj do kraja 2015.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik