Postignut dogovor o mostu na Drini i graničnom prelazu sa BiH

Bez autora
Sep 27 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će biti odblokirana gradnja mosta Ljubovija–Bratunac, kao i da će BiH izdvojiti novac za izgradnju graničnog prelaza bez kojeg most ne može da se koristi. Mihajlović je, nakon razgovora sa ministrom komunikacija i prometa Saveta ministara BiH Ismirom Juskom, rekla da je taj most važan i za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH, i da će obale Drine biti spojene u novembru, pri čemu će za izgradnju graničnog prelaza početkom 2017. godine biti raspisan javni poziv. Ona je navela da je sa Juskom razgovarala o dinamičkom planu i o sporazumima koji moraju da se potpišu kako bi sledeće godine imali završen granični prelaz, dodajući da je tokom susreta bilo reči i o drugim temama – održavanju mostova, železničkom transportu i slično.

Postignut dogovor o mostu na Drini i graničnom prelazu sa BiHPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će biti odblokirana gradnja mosta Ljubovija–Bratunac, kao i da će BiH izdvojiti novac za izgradnju graničnog prelaza bez kojeg most ne može da se koristi.

Mihajlović je, nakon razgovora sa ministrom komunikacija i prometa Saveta ministara BiH Ismirom Juskom, rekla da je taj most važan i za Srbiju, Republiku Srpsku i BiH, i da će obale Drine biti spojene u novembru, pri čemu će za izgradnju graničnog prelaza početkom 2017. godine biti raspisan javni poziv.

Ona je navela da je sa Juskom razgovarala o dinamičkom planu i o sporazumima koji moraju da se potpišu kako bi sledeće godine imali završen granični prelaz, dodajući da je tokom susreta bilo reči i o drugim temama – održavanju mostova, železničkom transportu i slično.

Mihajlović je izrazila očekivanje da više neće biti slučajeva da ministri iz Srbije i BiH nemaju komunikaciju i istakla da će sledeći obilazak gradilišta mosta biti zajednički.

Važno je da smo problem rešili i da više nećemo imati slične situacije. U novembru se spajaju obale mosta i ostaje da se naredne godine naprave pristupne saobraćajnice za vozila i zajednički granični prelaz, rekla je ona.

Jusko je rekao da je sa Mihajlović vodio veoma konstruktivan razgovor i da će na sutrašnjoj sednici Saveta ministara BiH preneti zaključke sa tog sastanka.

On je ukazao na to da je u budžetu BiH već planirano šest miliona evra za izgradnju graničnih prelaza i da će taj proces biti ubrzan kako bi bio rešen problem za most Ljubovija–Bratunac.

Uradićemo sve da ne kasnimo u ovom, ali ni u ostalim projektima. Verujem da više nećemo imati nijednu nerešenu tačku, poručio je Jusko, istovremeno uputivši poziv Mihajlović da poseti BiH.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da dve zemlje imaju dobre odnose sa svojim susedima.

Radovi obuhvataju izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra.

Srbija gradi ceo most, koji će biti dug 227 metara i imaće biciklističku i pešačku stazu, kao i pristupne saobraćajnice u opštini Ljubovija.

Republika Srpska gradiće pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz u opštini Bratunac.

Radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine i rok za njihov završetak na čitavom projektu je 19. septembar 2017. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik