Javne nabavke koče projekte u Srbiji, neophodne reforme

Bez autora
Sep 27 2016

Veoma je važno reformisati javne nabavke u Srbiji, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen na otvaranju konferencije "Aktuelna pitanja u oblasti javnih nabavki". Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg ocenjuje da javne nabavke umeju i po više godina da zakoče projekte u Srbiji. Na konferenciji, u okviru Međunarodne nedelja javnih nabavki, koja je prvi put organizovana u Srbiji, Toni Verhejen je rekao da ga raduje što su se u Srbiji okupili stručnjaci iz celog sveta kako bi razmatrali unapređenje javnih nabavki. Verhejen je istakao da javne nabavke imaju veoma važnu ulogu za funkcionisanje društva u celini i da su zato veoma važne regulativa, procedure i profesionalizacija javnih nabavki, kao i borba protiv korupcije. Ovaj skup je korak napred u podizanju kapaciteta za sprvođenje javnih nabavki u Srbiji, rekao je Verhejen dodajući da je to jako važno i za investicije u Srbiji.

Javne nabavke koče projekte u Srbiji, neophodne reformeVeoma je važno reformisati javne nabavke u Srbiji, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen na otvaranju konferencije "Aktuelna pitanja u oblasti javnih nabavki". Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg ocenjuje da javne nabavke umeju i po više godina da zakoče projekte u Srbiji.

Na konferenciji, u okviru Međunarodne nedelja javnih nabavki, koja je prvi put organizovana u Srbiji, Toni Verhejen je rekao da ga raduje što su se u Srbiji okupili stručnjaci iz celog sveta kako bi razmatrali unapređenje javnih nabavki.

Verhejen je istakao da javne nabavke imaju veoma važnu ulogu za funkcionisanje društva u celini i da su zato veoma važne regulativa, procedure i profesionalizacija javnih nabavki, kao i borba protiv korupcije.

"Ovaj skup je korak napred u podizanju kapaciteta za sprvođenje javnih nabavki u Srbiji", rekao je Verhejen dodajući da je to jako važno i za investicije u Srbiji.

Ukazao je da Svetska banka podržava Srbiju na putu evropskih integracija u harmonizaciji sa propisima EU u toj oblasti.

Danijel Berg je istakao da EBRD veliku pažnju posvećuje javnim nabavkma u Srbiji i da imaju puno aktivnosti u toj obalsti.

"Ja sam bankar, a ne stručnjak za javne nabavke, ali znam da kada imamo neki projekat, moramo mnogo toga da uradimo i desi se da sve završimo i da se na kraju zaglavi upravo zbog loše javne nabavke. To je možda i najvažniji deo", smatra Berg.

Naglasio je da projekti u Srbiji mogu da budu zaglavljeni i godinama zato što ne postoji dobar proces za implementaciju, i baš zato je podizanje kapaciteta za javne nabavke veoma važno za Srbiju.

Berg je naveo da javne nabavke imaju veliki uticaj na poslovno okruženje.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić je rekao su javne nabavke postale jedna od najznačajnijih aktivnosti države, pošto imaju ogroman uticaj ne samo na društvo već i ekonomiju.

"Danas javne nabavke učestvuju između 15 i 20 odsto u BDP-t", istakao je Miletić, dodajući da dobre javne nabavke stvaraju bolje i transparentnije poslovno okruženje.

Kako je rekao, iskustvo sa javnim nabavkma je pokazalo da cena nije najznačaniji kriterijum kada se razmatraju ponude, već da je kvalitet daleko važniji.

Dodao je da su važni elementi i vreme isporuke, količina, razni uticaji i drugo.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović je istakao da je Nedelja javnih nabavki važan događaj za celu Srbiju i dodao da će Pravni fakultet potpisati sporazum sa Univerzitetom u Rimu za osnivanje regionalnog instituta za javne nabavke.

Na Beogadskom univerzitetu će sledeće godine početi magistratura iz oblasti javnih nabavki.

Dekan Univerziteta Tor Vergata Gustavo Piga je ukazao da će taj projekat rasti i da će to biti glavni institut za javne nabavke na Zapadnom Balkanu.

Nedelju javnih nabavki, od 27. do 30. oktobra, organizuje PKS u saradnji sa EBRD, Pravnim fakultetom u Beogradu i Univerzitetom Tor Vergata iz Rima.

U PKS 29. i 30. septembra, u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki, biće održan treći interdisciplinarni simpozijum o javnim nabavkama.

Učesnici izlagači Simpozijuma su eminentni eksperti i istraživači sa prestižnih svetskih univerziteta - Korvinus Univerzitet u iz Budimpešte, Univerzitet u Svonsiju, Univerzitet u Sijeni, Univerzitet u Sorboni, Kembridž univerzitet, Bostonski univerzitet, kao i predstavnici Evropske komisije.

Prema podacima iz Izveštaju Uprave za javne nabavke za 2015. godinu, 104.527 ugovora o javnim nabavkama je zaključeno tokom 2015, čija je ukupna vrednost 354,9 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik