Rod kukuruza osam tona po hektaru

Bez autora
Sep 28 2016

Berba kukuruza na poljima u Srbiji je počela. Prvi rezultati, kako navodi Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije", pokazuju da se može očekivati prinos i do osam tona po hektaru, odnosno, za pet do 10 odsto viši od do sada rekordne 2014. godine. Kukuruz je, kako navodi Saković, posejan na oko milion hektara, a godina je pogodovala ovoj kod nas najzastupljenijoj žitarici. Moglo bi da bude ubrano i više od osam miliona tona, dok su potrebe Srbije oko 4,5 miliona tona kukuruza. Situacija sa cenom je, međutim, nešto drugačija. Na nekim njivama je, već sad, na samom početku žetve brano i po 16 tona po hektaru, ali situacija sa cenom nam kao ozbiljnim proizvođačima kukuruza, koji će i ove godine, gotovo sigurno, biti plasirani među prvih deset izvoznika u svetu, ne ide naruku, objašnjava Saković. Kukuruz najviše izvozimo rečnim putem, a vodostaj Dunava je nizak, pa se barže umesto do punog kapaciteta pune za 40 odsto manje, a razliku u ceni snosi izvoznik. Za kukuruz utovaren na baržu se, upravo zbog toga, dobija oko 120 dolara po toni.

Rod kukuruza osam tona po hektaruBerba kukuruza na poljima u Srbiji je počela. Prvi rezultati, kako navodi Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije", pokazuju da se može očekivati prinos i do osam tona po hektaru, odnosno, za pet do 10 odsto viši od do sada rekordne 2014. godine.

Kukuruz je, kako navodi Saković, posejan na oko milion hektara, a godina je pogodovala ovoj kod nas najzastupljenijoj žitarici. Moglo bi da bude ubrano i više od osam miliona tona, dok su potrebe Srbije oko 4,5 miliona tona kukuruza. Situacija sa cenom je, međutim, nešto drugačija.

- Na nekim njivama je, već sad, na samom početku žetve brano i po 16 tona po hektaru, ali situacija sa cenom nam kao ozbiljnim proizvođačima kukuruza, koji će i ove godine, gotovo sigurno, biti plasirani među prvih deset izvoznika u svetu, ne ide naruku - objašnjava Saković.

- Kukuruz najviše izvozimo rečnim putem, a vodostaj Dunava je nizak, pa se barže umesto do punog kapaciteta pune za 40 odsto manje, a razliku u ceni snosi izvoznik. Za kukuruz utovaren na baržu se, upravo zbog toga, dobija oko 120 dolara po toni.

Poljoprivredici, međutim, kako ukazuje Saković, zbog toga što kukruz ne prodaju izvoznicima, već posrednicima, dobijaju manje para, odnsono, između 14, i 14,5 dinara po kilogramu bez PDV.

- Cena jeste niska, ali moramo da se pomirimo s tim da Srbija prati svetska cenovna kretanja - kaže Saković.

- I pored takve situacije sa cenom, verujem da bi ove godine mogao lako da bude oboren rekord u izvozu od tri miliona tona.

Gena Nikolić, ratar iz Mošorina, još uvek nije krenuo sa berbom kukuruza, koji je zasejao na oko 60 hektara. Kako kaže, sačekaće da sunce i vetar urade svoje i da vlaga u zrnu padne ispod 17 odsto.

- Koliko čujem od komšija koji su već počeli sa berbom, imaju prinos i do 10 tona po hektaru, tako da i ja očekujem solidan rod - priča Nikolić.

Idealna godina

Godina je, kako je ranije ocenio dr Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, bila idealna za kukuruz.

- Imalo smo red kiše, red toplog vremena - naveo je Bekavac,

- Gotovo da i nisam video lošu njivu sa kukuruzima, a stvarno sam prošao dobar deo Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik