Srbi vole nova vozila skuplja od 13.000 evra

Bez autora
Sep 28 2016

Vozači u Srbiji najčešće kupuju vozila iz takozvane C klase, koja vrede više od 13.000 evra. Ipak, najprodavanije vozilo je iz B segmenta, kragujevački "fijat 500 L"! Računajući prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, prodato je 17.614 vozila. Kako su naši prosečni vozački džepovi među najtanjima u regionu, bilo bi očekivano da se najviše kupuju najjeftinija vozila, što nije slučaj! Tako SU na primer, prodata, u ovom periodu svega 293 vozila iz najjeftinijeg A segmenta ("lade", "kija pikanto", "pežo 108"...)! Nije čak najviše prodato ni vozila iz B klase - "fijat 500 L", "dačija sandero", "ford fijesta", "opel korsa", "škoda fabija". Jer sa 4.955 prodatih jedinica ova, po cenama od 8.000 evra pa naviše, relativno pristupačna klasa je druga na rang-listi. Najprodavanija vozila su iz C segmenta gde su između ostalih vozila i "reno megan", "golf", "tojota korola", "alfa đulija", "ford fokus", "audi A3", "mercedes B klase", "škoda oktavija".

Srbi vole nova vozila skuplja od 13.000 evraVozači u Srbiji najčešće kupuju vozila iz takozvane C klase, koja vrede više od 13.000 evra. Ipak, najprodavanije vozilo je iz B segmenta, kragujevački "fijat 500 L"! Računajući prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, prodato je 17.614 vozila. Kako su naši prosečni vozački džepovi među najtanjima u regionu, bilo bi očekivano da se najviše kupuju najjeftinija vozila, što nije slučaj!

Tako SU na primer, prodata, u ovom periodu svega 293 vozila iz najjeftinijeg A segmenta ("lade", "kija pikanto", "pežo 108"...)! Nije čak najviše prodato ni vozila iz B klase - "fijat 500 L", "dačija sandero", "ford fijesta", "opel korsa", "škoda fabija". Jer sa 4.955 prodatih jedinica ova, po cenama od 8.000 evra pa naviše, relativno pristupačna klasa je druga na rang-listi. Najprodavanija vozila su iz C segmenta gde su između ostalih vozila i "reno megan", "golf", "tojota korola", "alfa đulija", "ford fokus", "audi A3", "mercedes B klase", "škoda oktavija". Ove automobile iz takozvane više srednje klase kupilo je 5.305 naših sugrađana. Iako je početna cena viša od 13.000 evra očigledno je da ova vozila imaju dobru prođu i na našem tržištu.

Veoma je zanimljiv i podatak da i u segmentu koji je inače i u svetu i Evropi najbrže rastući, takozvanoj I klasi (bar prema metodologiji Srpske asocijacije uvoznika novih automobila) u kojoj su terenska vozila, SUV i krosoveri, prodavci beleže sjajne rezultate za naše uslove.

Naime, u ovoj klasi je prodato 2.499 vozila. U ovom jatu su "tojota lendkruzer", "tojota RAV4", BMV X od 1 do 6, "audi kju 3, 4, 5", "nisan kaškai", "nisan h-trejl" , "reno kađar", "škoda jeti", "opel moka", "mercedes ML, GLK, GL, G", "hjundai santa fe", "hjudai tuson", "honda CRV, HRV", "kija sportidž" , "kija sorento", svi "džipovi"...

Cene ovih vozila su u rasponu od oko 15.000 evra (osnovni modeli pojedinih krosovera) do 80.000-90.000 evra pa i više u zavisnosti od opremljenosti modela!

Ono što posebno raduje analitičare našeg tržišta automobila je činjenica da je živnula prodaja lakih komercijalnih vozila pa je tako za osam meseci prodato (klasa J) 2.034 automobila namenjena pre svega maloj privredi.

U klasi G, u kojoj su supersportski automobili ("porše 911", "jaguar"...) prodato je, bez podataka o prodaji "mercedesovih" sportskih AMG modela, 48 vozila za prvih osam meseci ove godine.

Prodaja najluksuznijoh vozila (opet bez podataka o prodaji najskupocenijih "mečki) "audija A8", BMV serije 7, "leksusa" od kojih pojedine verzije koštaju i više od 130.000 evra...

Gledajući u odnosu na 2014. godinu, rast prodaje vozila u istom periodu je oko 20 odsto.

"Šumadinac" ispred "Škode"

Najprodavanije vozilo na našem tržištu u proteklih osam meseci je "fijat 500 L" iz Kragujevca, koji je pazarilo 1.139 naših sugrađana. Posle "šumadinca" najomiljeniji automobili naših vozača su "škode". Tako je "škoda oktavija" prodato 694, više nego jeftinijeg modela "škoda fabija" (504). Dobru prođu imali su i "hjudai i30" sa 569 prodatih vozila, "dačija sandero" 549, "opel astra" 442, "reno klio" 431, "golfa" 382.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik