Srpski specijaliteti na izložbi hrane u Briselu

Bez autora
Sep 28 2016

U Briselu je održana izložba i degustacija srpske hrane. Sedam mladih proizvođača iz Srbije predstavilo je svoje proizvode, a poseta je bila prilika i za upoznavanje sa institucijama EU i mogućim partnerima. Na izložbi učestvuje i Udruženje malinara, koje je pokrenulo inicijativu zaštite geografskog porekla ariljske maline, na nivou EU.Na dva koraka od sedišta institucija EU, u ponudi izbor specijaliteta iz Srbije. Degustacija bureka, ćevapa, ajvara, meda, džemova, piva i vode je deo posete Briselu sedmoro proizvođača hrane iz Srbije, na inicijativu oganizacije BEUM.

Srpski specijaliteti na izložbi hrane u BriseluU Briselu je održana izložba i degustacija srpske hrane. Sedam mladih proizvođača iz Srbije predstavilo je svoje proizvode, a poseta je bila prilika i za upoznavanje sa institucijama EU i mogućim partnerima. Na izložbi učestvuje i Udruženje malinara, koje je pokrenulo inicijativu zaštite geografskog porekla ariljske maline, na nivou EU.

Na dva koraka od sedišta institucija EU, u ponudi izbor specijaliteta iz Srbije. Degustacija bureka, ćevapa, ajvara, meda, džemova, piva i vode je deo posete Briselu sedmoro proizvođača hrane iz Srbije, na inicijativu oganizacije BEUM.

"Nemamo puno srpskih proizvoda ovde na tržištu. Želeli smo da oni dođu da se upoznaju sa distributerima i sa predstavnicima evropskih institucija", kaže Đorđe Đorđević.

Maline iz Srbije su već uveliko prisutne u Evropi. Osamdeset odsto svih uvoznih malina na tržište EU dolazi iz Srbije. Udruženje malinara planira da zaštiti geografsko poreklo ariljske maline.

"Želimo da plasiramo naš proizvod na tržište EU ali sa sertifikatom EU, kao što već imamo sertifikat našeg nadležnog ministarstva", ističe Božo Joković iz zadruge Agri Eko Frutis.

Balkanska politika za neke u Briselu zna da bude glavobolja, ali zato hrana privlači mnoge, kao što je slučaj i na ovoj degustaciji.

Veštinu pravljenja testa za burek briselskoj publici otkrio je beogradski pekar Marko Dragičević.

"Da pokažemo nešto što je specifično naše, što bi možda moglo da im se dopadne, i da nađe mesta na ovdašnjem tržištu", objašnjava Dragičević.

Osim da se pokažu, srpski proizvođači želeli su i da nešto saznaju. O prilagođavanju pravilima na EU tržištu i mogućem korišćenju evropskih fondova, razgovarali su u Evropskoj komisiji i Parlamentu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik