Tviter se prodaje? Ko bi mogao da ga kupi?

Bez autora
Sep 28 2016

Pad profita, sve manji uticaj na društvena dešavanja i dominacija Fejsbuka naterali su čelnike Tvitera (Twitter) da se odluče na prodaju kompanije. Društvena mreža Tviter već godinam ne beleži značajan rast i suočava se sa problemima promovisanja nasilja preko svojih naloga.Prodaja kompanije se nameće kao rešenje, a nekoliko IT "džinova" je već spremilo ponude. Guglova društvena mreža "Gugl Plus" praktično uopšte ne funkcioniše pa je ova kompanija spremna da oživi svoje aktivnosti na ovom polju kupovinom Tvitera. Predviđa se da bi u tom slučaju Tviter mogao da se spoji sa Jutjubom (YouTube) i tako formira "super-socijalnu" mrežu.

Tviter se prodaje? Ko bi mogao da ga kupi?Pad profita, sve manji uticaj na društvena dešavanja i dominacija Fejsbuka naterali su čelnike Tvitera (Twitter) da se odluče na prodaju kompanije.

Društvena mreža Tviter već godinam ne beleži značajan rast i suočava se sa problemima promovisanja nasilja preko svojih naloga. Prodaja kompanije se nameće kao rešenje, a nekoliko IT "džinova" je već spremilo ponude.

Guglova društvena mreža "Gugl Plus" praktično uopšte ne funkcioniše pa je ova kompanija spremna da oživi svoje aktivnosti na ovom polju kupovinom Tvitera. Predviđa se da bi u tom slučaju Tviter mogao da se spoji sa Jutjubom (YouTube) i tako formira "super-socijalnu" mrežu.

Kao kandidati se spominju i Majkrosoft i Verizon ali se sumnja da bi ove kompanije sebi mogle da priušte ovu akviziciju jer su ranije ove godine kupile LinkedIn (26 milijardi dolara) i Yahoo (5 milijardi dolara).

Kompanija Dizni je takođe veoma zainteresovana za kupovinu Tvitera čija osnova za distribuciju video snimaka važi za najbolju na tržištu. Diznijevo poslovanje se temelji na kablovskoj televiziji gde se suočava sa padom prihoda zbog rasta Netfliksa i drugih servisa za prikazivanje filmova na mreži.

Tržištem društvenih mreža trenutno dominira Fejsbuk dok mlađa populacija sve više koristi Snepčet (Snapchat) i Instagram. Cena akcija Tvitera je u konstantnom padu pa se čini da bi kupovina po "sniženoj ceni" od 16 milijardi dolara za neku od velikih kompanija bio rizik koji vredi preduzeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik