EBRD ima novi program podrške malim i srednjim preduzećima

Bez autora
Sep 29 2016

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zvanično je pokrenula danas u Ženevi novi program podrške malim i srednjim preduzećima (MSP), s ciljem povećanja njihovog pristupa savetodavnim uslugama i sredstvima za finansiranje trgovine.Domet najnovije inicijative, poznatije i kao "Spremna trgovina", biće proširen i na EBRD-ov program Trgovinskih olakšica (TFP) i program Saveti za mala preduzeća (ASB), što će malim i srednjim preduzećima uključenim u uvozne i izvozne aktivnosti pomoći da dodju do finansija i da pojačaju svoje sposobnosti za trgovinu i rast, navodi se u saopštenju EBRD-a.

EBRD ima novi program podrške malim i srednjim preduzećimaEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zvanično je pokrenula danas u Ženevi novi program podrške malim i srednjim preduzećima (MSP), s ciljem povećanja njihovog pristupa savetodavnim uslugama i sredstvima za finansiranje trgovine.

Domet najnovije inicijative, poznatije i kao "Spremna trgovina", biće proširen i na EBRD-ov program Trgovinskih olakšica (TFP) i program Saveti za mala preduzeća (ASB), što će malim i srednjim preduzećima uključenim u uvozne i izvozne aktivnosti pomoći da dodju do finansija i da pojačaju svoje sposobnosti za trgovinu i rast, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

Cilj pomenute inicijative je da se oslobodi potencijal MSP za medjunarodnu trgovinu, dok je lokalnim bankama ponudjena mogućnost obuke u finansiranju trgovine, kao i savetodavne usluge za kompanije.

"Znamo da je malim preduzećima potreban pristup kako finansijama tako i pravnim savetima za razvoj i rast. Sa programom 'Spremna trgovina', EBRD podržava mala preduzeća kroz širok spektar usluga kako bi one postale konkurentnije u inostranstvu i kod kuće", izjavila je direktorka EBRD-ovog programa ASB, Šarlot Rue. Pokrenut 1999. godine, TFP program ima za cilj unapređenje međunarodne trgovine i trenutno okuplja preko 100 partnerskih banaka u 27 zemalja u kojima EBRD investira, uz ukupne investicije koje premašuju 1,5 milijardi evra i više od 800 banaka sa kojima saradjuje širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik