Nakon punionice, u BiH uskoro u ponudi i prvi električni automobili

Bez autora
Sep 29 2016

Sarajevo dobilo prvu punionicu električnih automobila. Punionicu je u okviru svog objekta ugradio Hotel Residence Inn Marriot u centru Sarajeva, a moći će je koristiti samo gosti hotela. Mi smo u toku prošle i ove godine imali dosta upita turista koji dolaze sa električnim vozilima za ovu vrstu usluge, ali smo morali odbiti jako puno upita, rekla je Ajla Kozica, menadžer prodaje hotela. Prema njenim riječima, najviše upita za punionicu automobila na električni pogon imali su gosti iz Austrije, Njemačke i Hrvatske. U punionicu, čija je instalacija realizovana u saradnji sa Elektroprivredom BiH, ugrađena su dva Mode 3 Type 2 konektora za punjenje električnih vozila, što i nalaže evropska direktiva.

Nakon punionice, u BiH uskoro u ponudi i prvi električni automobiliSarajevo dobilo prvu punionicu električnih automobila. Punionicu je u okviru svog objekta ugradio Hotel Residence Inn Marriot u centru Sarajeva, a moći će je koristiti samo gosti hotela, piše Anadolu Agency (AA).

"Mi smo u toku prošle i ove godine imali dosta upita turista koji dolaze sa električnim vozilima za ovu vrstu usluge, ali smo morali odbiti jako puno upita" - rekla je Ajla Kozica, menadžer prodaje hotela.

Prema njenim riječima, najviše upita za punionicu automobila na električni pogon imali su gosti iz Austrije, Njemačke i Hrvatske.

U punionicu, čija je instalacija realizovana u saradnji sa Elektroprivredom BiH, ugrađena su dva Mode 3 Type 2 konektora za punjenje električnih vozila, što i nalaže evropska direktiva.

Automobila na električni pogon nema u BiH, a razlog tome je visoka cijena takvih automobila, skupih baterija s vijekom trajanja od 10 godina, mali broj mjesta za punjenje i površna ili nikakva informisanost mogućih korisnika.

To smatra i Armin Imamović iz firme Per Aspera koja je zastupnik, distributer i servis prve električne punionice vozila u Sarajevo odnosno u BiH.

"Punionica radi na principu električne energije, gdje se jedan kabal uključuje u punionicu, a drugi u vozilo, potrebno je otprilike sat vremena da se napuni vozilo ako je nula posto energije u vozilu. Potrošnja se mjeri prema kilometraži, dvije do tri marke električne energije su potrebne da bi se prešlo 100 kilometara, zavisi od vozača" - rekao je Imamović.

Električni automobili pokreću se elektromotorom uz korištenje električne energije pohranjene u akumulatoru ili drugom uređaju, a vožnja nije popraćena vibracijama i bukom koja je izuzetno izražena kod diesel motora.

Početkom 2000-tih porastao je interes za ova vozila uslijed povećanja cijena nafte i potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Modeli električnih automobila Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf i Smart ED su trenutno najprodavaniji električni automobili u svijetu.

U BiH električno vozilo ima kompanija Renault koji će vozilo uskoro staviti u prodaju.

"Ima dosta upita za vozilo. Svakih par dana kupci zovu i traže informacije kada će vozilo biti u prodaji. Nadamo se da ćemo što prije vozilo pustiti u prodaju. Koliko znam, u BiH električni automobil ima samo Renault" - pojašnjava za AA Džana Pašić iz kompanije Guma M Mostar, ovlaštenog distributera i servisa Renaulta, Nissana i Dacije za BiH.

Prema njenim riječima, elektromotorni pogon u saobraćaju djeluje isto kao i druga vozila, osim što ne ispušta štetne plinove i ne proizvodi buku.

E-mobilnost, odnosno punionice za ekološke automobile predstavljaju novi koncept mobilnosti u urbanim sredinama.

U Japanu, kao zemlji vrhunskog tehnološkog razvoja, zabilježen je veći broj punionica za punjenje električnih automobila nego benzinskih pumpi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik