U pet godina ugašeno više od 4000 malih trgovina

Bez autora
Sep 29 2016

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno više od 4000 trgovačkih obrta i u njima ugašeno 11 tisuća radnih mjesta. U pet godina nestao je grad veličine Pazina, a ti se negativni trendovi, kojima su kumovali nelojalna konkurencija, nemogućnost financiranja i inspekcijski nadzor na rubu izdržljivosti, nastavljaju, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na 10. susretu trgovaca HOK-a. Jeste li negdje pročitali da je Vlada zbog toga zabrinuta, da je reagiralo koje ministarstvo ili da je lokalna samouprava učinila nešto da se male trgovce pozitivno diskriminira i na njih ne ide džonom?, pita Ranogajec. A statistike su neumoljive. Predviđanja iz 2004. da će nakon nekoliko godina udio male trgovine sa 70% pasti na 30% potvrdila su se već 2007., kad su strani lanci nahrupili na hrvatsko tržište.

U pet godina ugašeno više od 4000 malih trgovinaU proteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno više od 4000 trgovačkih obrta i u njima ugašeno 11 tisuća radnih mjesta. U pet godina nestao je grad veličine Pazina, a ti se negativni trendovi, kojima su kumovali nelojalna konkurencija, nemogućnost financiranja i inspekcijski nadzor na rubu izdržljivosti, nastavljaju, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na 10. susretu trgovaca HOK-a.

"Jeste li negdje pročitali da je Vlada zbog toga zabrinuta, da je reagiralo koje ministarstvo ili da je lokalna samouprava učinila nešto da se male trgovce pozitivno diskriminira i na njih ne ide džonom?", pita Ranogajec. A statistike su neumoljive. Predviđanja iz 2004. da će nakon nekoliko godina udio male trgovine sa 70% pasti na 30% potvrdila su se već 2007., kad su strani lanci nahrupili na hrvatsko tržište.

"Ušli smo u tržišnu utakmicu nespremno, nedovoljno pratili trendove u trgovini, a veliki su se trgovci pozicionirali uz suglasnost lokalne samouprave, koja se hvalila da joj oni pune proračun, a šutjelo se o propadanju male trgovine i radnih mjesta", rekao je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta. Nakon svega došla je i recesija te je prema podacima Ministarstva obrta broj obrta u trgovini u proteklih godinu dana smanjen za 715 ili 6,5%, u pet godina (od kolovoza 2011. do kolovoza 2016.) za 4127 ili 28,6%, a i broj pao je 20,5%. "Država uopće ne stimulira malu trgovinu i to je velika greška, jer time indirektno ne stimulira ni domaću proizvodnju, posebno proizvodnju hrane", ističe Malta.

S druge strane, opterećeni su ratom cijenama, koji u utakmici s velikima ne mogu izdržati na dulji rok, stalnim zakonskim promjenama... Dok oni propadaju, top 10 trgovaca u nas samo je lani uprihodovalo 3,4 milijarde kuna više nego godinu prije. U porastu potrošnje od 2,6% perspektivu imaju i mali trgovaci, pogotovo budu li udruženi, specijalizirani za ekološke, autohtone i slične proizvode te budu li ulagali u znanje, objekte i tehnologiju. "Mala trgovina turistički je adut, posebice u ruralnim prostorima, gdje živi starije stanovništvo. U Hrvatskoj ima 6700 naselja, od čega njih 4000 nema trgovine, to je šansa za obrtničku trgovinu", poručio je Malta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik