Najtraženiji “online” poslovi

Bez autora
Sep 29 2016

Od kako se internet uselio u gotovo svaki dom, između ostalog, stvorene su i brojne mogućnosti zarađivanja u sopstvenom domu. U vremenu u kom se još uvek osećaju posledice ekonomske krize i gde postoji visoka stopa nezaposlenosti, mnogi su u online poslovima pronašli priliku za dodatnu zaradu, pa čak i stalno zaposlenje. Ujedno, sam rad od kuće donosi i brojne druge pogodnosti poput uštede vremena, mogućnosti samostalnog organizovanja radnog dana, pa do toga da više vremena provodite sa svojom porodicom. U domaćim oglasima za posao sve češće se viđaju poslovi u kojima se traže online nastavnici engleskog jezika, operateri za unos podataka, dizajneri, developeri mobilnih aplikacija... Ovi poslovi podrazumevaju rad od kuće uz ispunjavanje ostalih uslova koji su neophodni za konkretnu poziciju.

Najtraženiji “online” posloviOd kako se internet uselio u gotovo svaki dom, između ostalog, stvorene su i brojne mogućnosti zarađivanja u sopstvenom domu. U vremenu u kom se još uvek osećaju posledice ekonomske krize i gde postoji visoka stopa nezaposlenosti, mnogi su u online poslovima pronašli priliku za dodatnu zaradu, pa čak i stalno zaposlenje. Ujedno, sam rad od kuće donosi i brojne druge pogodnosti poput uštede vremena, mogućnosti samostalnog organizovanja radnog dana, pa do toga da više vremena provodite sa svojom porodicom.

U domaćim oglasima za posao sve češće se viđaju poslovi u kojima se traže online nastavnici engleskog jezika, operateri za unos podataka, dizajneri, developeri mobilnih aplikacija... Ovi poslovi podrazumevaju rad od kuće uz ispunjavanje ostalih uslova koji su neophodni za konkretnu poziciju.

Ukoliko želite da radite od kuće, donosimo vam pet najtraženijih online poslova.

1. Online nastavnik engleskog jezika

Za ovaj posao su vam pored odličnog znanja engleskog jezika, potrebne još dve stvari: računar i internet konekcija. Naime, širom sveta je sve zastupljeniji koncept učenja engleskog jezika kroz online komunikaciju sa nastavnikom.
U zavisnosti od kompanije koja vas angažuje kao nastavnika, razlikovaće se i dužina trajanja časa, kao i cena po održanom času. Učenik može izabrati da li će tokom časa sa nastavnikom prelaziti lekcije iz unapred dostavljenih materijala, ili će pak imati slobodnu komunikaciju na izabranu temu. Ovu drugu varijantu uglavnom praktikuju učenici koji su već stekli određeni nivo znanja, a putem online časova uvežbavaju komunikaciju na engleskom jeziku.

Ovakav koncept učenja jezika je izuzetno popularan u Japanu, a u poslednje vreme zabeležen je i trend rasta broja učenika širom Azije. Zbog praktičnosti ovakvog metoda učenja jezika, kao i zbog niske cene časa za učenike, nesumnjivo je da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu, a samim tim se očekuje rast i potražnje za nastavnicima.

2. Dizajneri

Sve veći broj dizajnera šansu za zaposlenje i pristojnu zaradu pronalazi na internetu. Naime, postoje posebni specijalizovani sajtovi na kojima dizajneri imaju mogućnost da odaberu posao koji će da rade.
Najpopularniji sajt jeste 99 design, koji predstavlja online tržište za dizajnere i funkcioniše na vrlo jednostavan način. Na ovom sajtu poslodavac postavlja projektni zadatak, a dizajneri ukoliko su zainteresovani za konkretan projekat, dostavljaju dizajnerska rešenja. Poslodavac nakon što pregleda (oceni) radove, odabere onaj koji mu se najviše dopadne i taj rad se nagrađuje, odnosno, dizajneru se isplaćuje novac za njegovo idejno rešenje. Tokom trajanja „takmičenja“, dizajneri mogu  dostaviti više rešenja, i na taj način povećavaju mogućnost da baš njihov dizajn bude odabran.

Loša strana ovog online posla jeste to što možete utrošiti dosta vremena na određeni projekat, a da na kraju vaš dizajn ne bude odabran. Međutim, s druge strane, pruža vam se mogućnost da radite na projektima različitih kompanija širom sveta, pritom šireći područje svog rada, dizajnirajući logo, radeći na web dizajnu, pa čak i na dizajnu mobilnih aplikacija. Takođe, na ovom mestu možete razvijati svoje veštine i biti u koraku sa svetskim trendovima i konkurencijom.

3. Operateri za unos podataka

Ovo zanimanje je takođe jako traženo i predstavlja idealno rešenje za sve one koji žele da radom od kuće ostvare stabilne prihode. Da biste radili ovaj posao, nije potrebna nikakva prethodna obuka, niti predznanje, a sve što treba da radite jeste da – kucate na tastaturi.

Operateri za unos podataka sami organizuju svoje radno vreme i tempo rada, što znači da oni nemaju supervizora koji će nadgledati njihov posao. Za ovu vrstu posla, plaćanje se vrši po satu ili po projektu. I u jednom i u drugom slučaju, ukoliko ste brzi u unosu podataka, više ćete i zaraditi. Ovaj posao je idealan za one ljude kojima ponavljajuća radnja unosa ne predstavlja izvor stresa, već izvor opuštanja.

I u ovom poslu  postoje specijalizovani sajtovi, koji objedinjuju operatere i poslodavce kojima je potreban ovaj vid usluge. Kada pristupite ovakvim sajtovima i obavljate poslove unosa preko njih, stvara vam se mogućnost da pristupite mnogo većem spisku poslova unosa, jer je poslovna praksa da se preporučuju radnici koji su brzo i  korektno obavili prethodne poslove unosa.Ukoliko se registrujete na nekom od ovih sajtova kao specijalista za unos podataka, to može uticati i na vaš kredibilitet u ovom poslu, pa je neizostavna i veća zarada.

4. Pisci

Sve veći broj sajtova ili portala angažuje slobodne, odnosno nezavisne pisce za pisanje tekstova različitih sadržaja. Od novinarstva, preko pisanja tekstova za različite reklamne sadržaje, do blogova i društvenih mreža, postoji čitav spektar ovih poslova na internetu, pa ih možete izabrati u skladu sa sopstvenim afinitetima i iskustvom.

Pisci su jako traženi na online tržištu, te ukoliko imate talenta, vrlo lako možete pronaći i posao za sebe. Honorarni pisci se uglavnom plaćaju po broju reči, a ukoliko su vaši tekstovi kvalitetni možete biti angažovani i svakodnevno, uz adekvatnu zaradu. Pored pisanja, često možete naići i na poslove lektorisanja i obrade već izrađenih tekstova, što predstavlja odličan izvor dodatnih prihoda.

5. Korisnički servis

Poslovi podrške, odnosno rad u korisničkom servisu, takođe se mogu obavljati od kuće, a podrazumevaju strandardne poslove podrške klijentima. Dakle, ovaj posao se svodi na odgovaranje na pitanja klijenata vezana za određeni proizvod ili uslugu. Da biste ovaj posao uredno izvršavali, neophodno je da budete u potpunosti upoznati sa asortimanom proizvoda ili usluga koje vaš poslodavac nudi, kako biste mogli da odgovorite na postavljena pitanja korisnika.

Na online tržištu, ovaj posao je izuzetno tražen jer pruža mogućnost odlične zarade. Postoje nekoliko modela plaćanja, a najčešće poslodavci nude fiksan iznos uz odgovarajuće bonuse. U svakom slučaju, kao i za svaki drugi online posao, neophodno je da se dobro raspitate oko načina plaćanja, kao i o samoj kompaniji koja nudi ovakvu vrstu posla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik