Naled: Najbitniji razvoj elektronske uprave

Bez autora
Sep 29 2016

Razvoj elektronske uprave je jedan od najbitnijih poslova u narednom periodu, izjavio je novoizabrani predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled) Goran Kovačević.Nakon sednice Upravnog odbora Naleda, na kojoj je izabran novi predsednik i članovi Upravnog odbora, Goran Kovačević je rekao da "ako zemlja hoće da ide napred mora elektronsku upravu da razvije da bi se uštedelo vreme građana i privrede". Kako kaže, to je najbitnija stvar koja treba da podigne ukupne kapacitete Srbije ukoliko želi da bude dobro mesto za investicije i privlačenje stranih investitora.

Naled: Najbitniji razvoj elektronske upraveRazvoj elektronske uprave je jedan od najbitnijih poslova u narednom periodu, izjavio je novoizabrani predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled) Goran Kovačević.

Nakon sednice Upravnog odbora Naleda, na kojoj je izabran novi predsednik i članovi Upravnog odbora, Goran Kovačević je rekao da "ako zemlja hoće da ide napred mora elektronsku upravu da razvije da bi se uštedelo vreme građana i privrede".

Kako kaže, to je najbitnija stvar koja treba da podigne ukupne kapacitete Srbije ukoliko želi da bude dobro mesto za investicije i privlačenje stranih investitora.

Naveo je da je u prvih šest meseci, od kako se počelo sa primenom elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, podneto oko 6.500 zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, a da je izdato 4.200 rešenja.

Prema njegovim rečima, zbog toga je vrednost građevinskih radova podignuta za 70 odsto.

"To je dobar znak da se krećemo u dobrom pravcu", rekao Kovačević koji je generalni direktor kompanije "Gomeks".

Naveo je i da je prema najnovijim podacima Regulatornog indeksa Srbije koji osenjuje proces pripreme, donošenja i primene zakona, Vlada Srbije zaslužila polovičnu ocenu, 4,8 od maksimalnih 10.

Kako je naveo, najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upit privrednog subjekta i dostupnost informacija od javnog značaja - 7,5/10.

Međutim, prema njegovim rečima, iako je rezultat usvajanja podzakonskih akata tri puta bolji, oblast sprovođenja zakona je i dalje najslabije ocenjena - 3,1 /10.

Kovačević je najavio i početak rada na novoj, devetoj Sivoj knjizi.

"U proteklih osam godina na našu adresu je pristiglo skoro 500 predloga za Vladu Srbije, od čega je 153 kvalitetom zaslužilo meso u Sivoj knjizi, a gotovo 50 odsto je sprovedeno u delo", rekao je Kovačević.

Kao problem istakao je i donošenje zakona po hitnom postupku bez javne rasprave i konsultacija, navodeći da to nije dobar način donošenja odluka. Istakao je i da je Naled jedna od izuzetnih organizacija zato što okuplja privredu, lokalne samouprave i civilni sektor na jedan efikasan način.

Na sednici NALED-a održanoj u prostorijama "Koka-Kole" u Srbiji ", izabrani su novi predsednik i članovi Upravnog odbora, koji će do novog saziva Skupštine Naleda predvoditi organizaciju i inicijative za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Za novog predsednika Upravnog odbora, na nekadašnje mesto ministarke Ane Brnabić, izabran je Kovačević, generalni direktor kompanije "Gomeks". Novi članovi su gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i članica UO ACES-a Dragana Čukić.

Članovi koji su zadržali pozicije u UO su generalni direktor "Gorenja" Stanka Pejanović, generalni direktor kompanije "Koka-Kola" Aleksandar Ružević, generalni direktor "Messer Tehnogas Ernst Bodee", direktor SAP-a za javni sektor Centralne i Istočne Evrope Vojislav Genić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik