Podrška privatnom sektoru na jugu Srbije

Bez autora
Oct 02 2016

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas na dodeli ugovora o donaciji za 17 preduzetnika u Vranju da je privatni sektor osnovni i najvažniji deo privrede u Srbiji i najavio da će Vlada nastaviti da mu pruža podršku.Stevanović je istovremeno objasnio da je za ovaj projekat podrške preduzetnicima, preko razvojnog programa "Evropski PROGRES", uz podršku EU i Vlade Švajcarske, obezbeđeno 253.880 evra. On je poručio da ima sredstava u budžetu za podsticaj maloj privredi i da će se raditi na osmišljavanju novih programa, u saradnji sa programima Evropske unije.

Podrška privatnom sektoru na jugu SrbijeDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas na dodeli ugovora o donaciji za 17 preduzetnika u Vranju da je privatni sektor osnovni i najvažniji deo privrede u Srbiji i najavio da će Vlada nastaviti da mu pruža podršku.

Stevanović je istovremeno objasnio da je za ovaj projekat podrške preduzetnicima, preko razvojnog programa "Evropski PROGRES", uz podršku EU i Vlade Švajcarske, obezbeđeno 253.880 evra.

On je poručio da ima sredstava u budžetu za podsticaj maloj privredi i da će se raditi na osmišljavanju novih programa, u saradnji sa programima Evropske unije.

Šef drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin istakao je da će podrška preduzetnicima, mikro i malim predzećima povećati zaposlenost i doprineti lancu vrednosti lokalnih dobavljača, proširenju tržišta i većoj produktivnosti.

Ova preduzeća će takođe sprovesti i društveno odgovorne projekte, tako da će i lokalne zajednice videti direktnu korist od ove podrške kroz izgradnju dečjih igrališta ili doniranje proizvoda socijalno najugroženijim članovima zajednice, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, podrška malom biznisu je investiranje u produktivniju budućnost cele poslovne zajednicu u Srbiji.

Hudolin je ranije tokom dana sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem obišao slobodnu zonu u tom gradu, čiji su infrastrukturni razvoj podržale EU i Vlada Švajcarske kroz finansiranje izrade planske i tehničke dokumentacije, i na taj način doprineli realizaciji velikih investicija, kao što su „Geox“ i „ Ditre Italia“.

Ovaj projekat pokazuje da su dugoročno razmišljanje, blagovremeno planiranje i priprema ključni za razvoj, u ovom slučaju za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta, rekao je on i izrazio zadovoljstvo što će Unija nastaviti da podržava Vranje u daljim nastojanjima da razvije zonu i privuče još investicija.

Kroz novi projekat, Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko "Evropskog PROGRESA" opredelile 192.000 evra za dalje unapređenje infrastrukture u slobodnoj zoni, koje podrazumeva izgradnju vodovodne mreže, atmosferske i fekalne kanalizacije i pristupne saobraćajnice.

Dvodnevnu posetu jugu Srbije, šef drugog sektora operacija Delegacije EU završio je u Bujanovcu, gde se sastao sa predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoranom Stankovićem i predsednikom Bujanovca Šaipom Kamberijem.

Hudolin je tom prilikom potvrdio posvećenost Evropske unije razvoju ovog dela zemlje.

Aktivnosti "Evropskog PROGRESA", programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede, kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik