Od sledeće godine preduzeća će morati da budu članovi Privredne komore Srbije

Bez autora
Oct 03 2016

Početak 2017. godine privredi će doneti novi namet. Počinje primena Zakona o komorama i vraćanje obaveznog članstva, a time i članarine za Privrednu komoru Srbije.Oni koji su protekle četiri godine istupili iz nacionalne privredne alijanse, moraće da se vrate. Još se ne znaju iznosi, ali ako opstane trenutni cenovnik - od bruto plate svakog zaposlenog Komori ide 0,19 odsto mesečno. Male firme, manje od deset zaposlenih, plaćaju 800 dinara svakog meseca.

Od sledeće godine preduzeća će morati da budu članovi Privredne komore SrbijePočetak 2017. godine privredi će doneti novi namet. Počinje primena Zakona o komorama i vraćanje obaveznog članstva, a time i članarine za Privrednu komoru Srbije. Oni koji su protekle četiri godine istupili iz nacionalne privredne alijanse, moraće da se vrate. Još se ne znaju iznosi, ali ako opstane trenutni cenovnik - od bruto plate svakog zaposlenog Komori ide 0,19 odsto mesečno. Male firme, manje od deset zaposlenih, plaćaju 800 dinara svakog meseca.

Od 2013. godine zakon je odustao od obaveznosti članstva u PKS, pa su se polako osipali i prihodi od članarine. Već u 2013. PKS je od članova naplatila oko 722 miliona dinara, a lane - 624 miliona.

- Ukoliko za 2017. godinu bude važio cenovnik kao i za ovu, procenjeni iznos godišnje članarine biće 2,15 milijardi dinara, odnosno oko 17 miliona evra - veruje Mihailo Galić, programski direktor ekonomske istraživačke jedinice organizacije "Libek", dodajući da je to još jedna vrsta parafiskalnog nameta.

- Trenutni iznos članarine je 800 dinara mesečno, ako firma ima do deset zaposlenih i godišnji prihod do 20 miliona dinara. Za sve ostale je 0,19 odsto od bruto zarade mesečno.

Grupa privrednika, okupljena u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti smatra da je član Zakona o komorama koji predviđa obaveznost članstva - neustavan. Za neke druge privrednike pitanje ustavnosti ovde nije ključno.

- Postoje države u kojima je članstvo u komori obavezno, kao i one u kojima nije. Nije to pitanje ustavnosti - smatra Goran Kovačević, direktor "Gomeksa".

- Bitno je, međutim, da vidimo šta su obaveze PKS i onda da plaćamo članstvo. Ta institucija je dosta bila pod političkim uticajem, a treba da bude ogranak i servis privrede. Ako to profesionalno radi, onda treba da plaćamo članarinu.

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, s druge strane, već je pozvao svoje kolege na bojkot uplata članarina, sve dok se Ustavni sud ne izjasni.

- Ja sam tekstilac i treba da se udružujem u klaster sa tekstilnim firmama. Kakve ja veze imam sa informacionim tehnologijama? To nisu isti poslovni interesi. Zašto nas guraju u obavezno članstvo komore na čije čelo dolaze ljudi koji ništa ne znaju o privredi - ogorčen je Knežević.

Nepokretnosti

Privredna komora Srbije je u 2015. godini ostvarila neto profit od 1,33 milijarde dinara, što je značajan rast u odnosu na 2014. godinu kada je upisala dobit od 2,1 milion dinara.

Iz finansijskih izveštaja se vidi da je to u stvari vrednost nekretnina koje PKS poseduje. Poslednjeg dana 2015. na osnovu izveštaja ovlašćenih procenitelja uskladili su vrednost nepokretnosti, a upisan je iznos - 1,46 milijardi dinara. Za toliko je porasla vrednost kvadrata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik