Feng Šui saveti za uređenje kancelarije

Bez autora
Oct 04 2016

Vaša kancelarija može postati izuzetno produktivan prostor, pun pozitivne, radne energije ukoliko se pridržavate osnovnih feng šui načela prilikom uređenja poslovnih prostorija. Naime, ova drevna kineska veština uređenja enterijera se bazira na protoku pozitivne energije, te nepravilan raspored nameštaja ili opreme u vašem radnom okruženju može blokirati dotok dobre energije, što može dalje uticati na vaš rad, a samim tim i na zaradu. Međutim, ukoliko se pridržavate osnovnih principa feng šuija, obezbedićete harmoničan i prosperitetan protok energije, što vam može doneti više poslovnog uspeha. Gotovo sve poslovne zgrade u Japanu, Kini i Južnoj Koreji su opremljene prema feng šui principima, a vlasnici tih kompanija su odavno shvatili da dobra energija među zaposlenima utiče i na bolje poslovne rezultate.

Feng Šui saveti za uređenje kancelarijeVaša kancelarija može postati izuzetno produktivan prostor, pun pozitivne, radne energije ukoliko se pridržavate osnovnih feng šui načela prilikom uređenja poslovnih prostorija. 

Naime, ova drevna kineska veština uređenja enterijera se bazira na protoku pozitivne energije, te nepravilan raspored nameštaja ili opreme u vašem radnom okruženju može blokirati dotok dobre energije, što može dalje uticati na vaš rad, a samim tim i na zaradu. Međutim, ukoliko se pridržavate osnovnih principa feng šuija, obezbedićete harmoničan i prosperitetan protok energije, što vam može doneti više poslovnog uspeha. 

Gotovo sve poslovne zgrade u Japanu, Kini i Južnoj Koreji su opremljene prema feng šui principima, a vlasnici tih kompanija su odavno shvatili da dobra energija među zaposlenima utiče i na bolje poslovne rezultate. Bilo da ste fan feng šui principa uređenja prostora ili ne, svakako vredi pročitati osnovne savete za uređenje vašeg radnog prostora, jer tu ipak provodite najveći deo svog dana.

Položaj kancelarije

Prema feng šui načelima, najbolje je da vaša kancelarija bude kockastog ili pravougaonog oblika, jer to priziva sreću. Trebalo bi da izbegavate dugačke i uske hodnike koji vode do kancelarije. Ukoliko je baš takav slučaj sa vašom kancelarijom, ovaj problem se može rešiti odgovarajućim osvetljenjem, postavljanjem saksija sa cvećem ili kačenjem slika duž hodnika, kako bi on vizuelno izgledao kraće.

Osvetljenje

Radni prostor, prema feng šuiju mora da bude dosta osvetljen, za šta je su najpogodniji veliki prozori u kancelarijama. Naime, prirodno svetlo u kancelariji ublažava lošu energiju, dok postavljanjem ogledala u kancelariji možete uticati na povećanje protoka pozitivne energije. Feng šui stručnjaci savetuju da izbegavate neonska svetla i reflektore, jer takvo osvetljenje može loše uticati na vašu koncentraciju na radnom mestu, što dalje vodi padu produktivnosti.

Radni sto

Najbitniji aspekt uređenja kancelarije prema feng šuiju, jeste opremanje radnog stola. Prilikom pozicioniranja radnog stola u kancelariji, trebalo bi da obratite pažnju na mnoge detalje koji mogu uticati na dotok pozitivne energije. Radni sto nikako ne sme biti okrenut prema zidu, jer je na taj način protok energije ograničen. Ukoliko ne postoji način da ga zarotirate, onda je najbolje rešenje da na zidu iza vas okačite ogledalo. Savetuje se da sto pozicionirate tako da je ispred vas prazan prostor, kako bi energija bez ometanja pristizala do vas. Takođe, iza vas uvek treba da bude zid, koji zapravo pruža zaštitu i potporu. Na njemu možete okačiti sliku planinskih vrhova ili banke, kako biste prizvali energiju novca. Nikako ne smete leđima biti okrenuti ka vratima, jer to izaziva ogovaranja, intrige i lošu energiju. Ne preporučuje se ni da leđima budete okrenuti prema prozorima, jer prozori ne predstavljaju dobar oslonac. Ukoliko ne postoji način da promenite raspored, onda je najbolje rešenje da na tom prozoru  navučete roletne.

Veličina radnog stola je takođe jako bitan element u feng šuiju. Naime, veliki drveni stolovi pristaju ambicioznim osobama i oni donose prosperitet u karijeri. Čak i stolovi za računar moraju biti veći, u suprotnom će izostati poslovna sreća. Vodite računa da vaš sto uvek bude dobro osvetljen i uredan, i potrudite se da na njemu nema previše papira, ostataka hrane i pića jer to koči dobru energiju.

Detalji

Nakon što ste uspešno pozicionirali radni sto, vreme je da se pozabavite detaljima koji su jako bitni za privlačenje dobre energije u vašem radnom okruženju. U kancelarijama mnogih uspešnih, poslovnih ljudi često možete videti mini fontane ili akvarijume. Element vode pospešuje komercijalni i materijalni uspeh, jer se smatra da voda privlači novac u kancelariju. Prema savetima stručnjaka, akvarijum bi trebalo da pozicionirate tako da bude vidljiv odmah na ulazu u kancelariju, a pritom morate voditi računa i o količini vode, jer ukoliko je ima previše, time možete „udaviti“ kompaniju.

Pored vode, cveće je takođe još jedan od detalja kojim oplemenjujete radni prostor. Stručnjaci za feng šui savetuju da sveže cveće držite na istočnoj strani kancelarije, dok malu zelenu biljku bi trebalo pozicionirati na južnoj strani. Izbegavajte kaktuse i druge bodljikave biljke u kancelariji, jer one privlače lošu sreću.

Stručnjaci za feng šui takođe savetuju da na radnom stolu postavite dekorativne figurice zelenog zmaja, a da levu stranu stola rezervišete za vazu sa cvećem. Malu stonu lampu ili kristal postavite direktno ispred sebe. Ukoliko vam se vrata nalaze sa severoistoče strane, dobro je da na njih postavite metalno zvonce koje utiče na segment uspešne poslovne komunikacije.

Izbacite sve nepotrebne i nagomilane stvari iz kancelarije i rasčistite nered i neka dobra energija neometano dopire do vas. Pravila feng šuija se mogu prilagoditi svakom prostoru, tako da još danas svoju kancelariju možete učiniti uspešnim i produktivnim mestom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik