Najveći potencijal u malim i srednjim preduzećima

Bez autora
Oct 05 2016

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević boravio je danas u Užicu gde je obišao tri kompanije koje uspešno posluju i svoje proizvode plasiraju na najzahtevnija inostrana tržišta.Knežević je prvo posetio preduzeće MTK Metal Komerc iz Užica koje se bavi proizvodnjom metalnih proizvoda i alata i koje zapošljava veliki broj mladih i dobro obučenih ljudi. On je, obišavši proizvodni pogon, pohvalio rad preduzeća koje posebnu pažnju poklanja nabavci najnovije opreme u cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda i usluga.

Najveći potencijal u malim i srednjim preduzećimaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević boravio je danas u Užicu gde je obišao tri kompanije koje uspešno posluju i svoje proizvode plasiraju na najzahtevnija inostrana tržišta.

Knežević je prvo posetio preduzeće MTK Metal Komerc iz Užica koje se bavi proizvodnjom metalnih proizvoda i alata i koje zapošljava veliki broj mladih i dobro obučenih ljudi.

On je, obišavši proizvodni pogon, pohvalio rad preduzeća koje posebnu pažnju poklanja nabavci najnovije opreme u cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda i usluga.

Ministar je rekao da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva privrede intenzivan privredni rast, uz ocenu da upravo najveći potencijal leži u malim i srednjim preduzećima kao što je MTK Metal Komerc, koje 95 odsto svoje proizvodnje izvozi na najzahtevnija tržišta i to EU, Skandinavije i Ruske Federacije.

Knežević je posetio i Impol Seval a.d. proizvođača aluminijuma i Valjaonicu bakra Srbija i tom prilikom podsetio na značaj ovih fabrika kako za namensku industriju, tako i za čitavu Srbiju, budući da zajedno zapošljavaju oko 2000 ljudi i da su veliki izvoznici.

Vlada Srbije pokušaće da im omogući povoljna finansijska sredstva, kako bi osavremenili svoje pogone i radili većim kapacitetima, a na menadžmentu je potom kako će upravljati tim investicijama, istakao je Knežević.

Ministar privrede se na kraju posete, zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, susreo i sa privrednicima i direktorima srednjih škola.

On je podvukao da je od ključnog značaja za budućnost naše ekonomije stvaranje obrazovnog sistema koji treba da odgovori na potrebe privrede kada su kadrovi u pitanju, naglasivši da je uloga preduzeća u ovom procesu najznačajnija i u pogledu smernica kakve bi kvalifikacije, znanja i veštine budući radnici trebalo da imaju.

Knežević je istakao da je Zakonom o ulaganjima otpočeo trend stimulisanja i stranih i domaćih investitora, kao i da je najveći potencijal u malim i srednjim preduzećima, koje je država, stavila u fokus i usmerila značajnu podršku kako bi se razvijala.

Ministar privrede je rekao da država ukazuje stranim investitorima na potencijale domaćih kompanija i prednosti njihovog uključivanja u mreže dobavljača, što je na dosta mesta dalo rezultata, tako da danas 4.000 firmi radi za strane investitore.

Takođe, Knežević je naglasio da je u toku 2015. godine bilo 1,8 milijardi evra investicija, što je ocenio kao dobar rezultat, istakavši da uz promenu određenih zakonskih rešenja možemo očekivati investicije od približno 3 mlijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik