Otvoriti firmu u Srbiji je lako, ali šta vas sve posle toga čeka

Bez autora
Oct 09 2016

Često ćemo čuti od državnih funkcionera da se u Srbiji lako otvara firma, za svega 24 sata. To je formalno tačno, ali osim ideje, biznis plana, vremena i truda za osnivanje firme u Srbiji neophodna je i pozamašna svota novca, u najboljem slučaju oko 1.500 evra.Sam proces registracije je prilično lak i brz, ali to je samo prvi korak, verovatno i najjednostavniji u čitavoj proceduri koja i košta i zahteva planiranje i vreme. Osim ideje, ono što je pre registracije firme neophodno uraditi jeste utvrditi čime želite da se bavite, od čega zavisi i da li ćete se registrovati kao preduzetnik ili društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO). Čak 90 odsto firmi u Srbiji se odlučuje na jedno od ove dve varijante poslovnog organizovanja.

Otvoriti firmu u Srbiji je LAKO, ali evo šta vas sve posle toga čekaČesto ćemo čuti od državnih funkcionera da se u Srbiji lako otvara firma, za svega 24 sata. To je formalno tačno, ali osim ideje, biznis plana, vremena i truda za osnivanje firme u Srbiji neophodna je i pozamašna svota novca, u najboljem slučaju oko 1.500 evra.

Sam proces registracije je prilično lak i brz, ali to je samo prvi korak, verovatno i najjednostavniji u čitavoj proceduri koja i košta i zahteva planiranje i vreme. Osim ideje, ono što je pre registracije firme neophodno uraditi jeste utvrditi čime želite da se bavite, od čega zavisi i da li ćete se registrovati kao preduzetnik ili društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO). Čak 90 odsto firmi u Srbiji se odlučuje na jedno od ove dve varijante poslovnog organizovanja.

- Ako ste preduzetnik, troškovi osnivanja će zavisiti od visine taksi na opštini ili gradu, a u zavisnosti od toga da li ste paušalac ili ne biće razrezana i visina poreza. Da li ćete biti paušalac zavisi od delatnosti kojom želite da se bavite, i tu poreski iznosi variraju. Ako ste kao preduzetnik u obavezi da vodite poslovne knjige, vaši troškovi rastu. Naravno, potrebno je otvoriti i račun u banci - kaže Dragoljub Rajić, direktor Mreže za poslovnu podršku.

Kako kaže, procedura je manje-više ista za otvaranje i preduzetničke radnje i DOO, ali i da će sve ostalo dalje zavisiti od posla kojim neko želi da se bavi.

- Paušalci preduzetnici ne vode knjige do iznosa od šest miliona dinara, a porez koji plaćaju razrezan je prema delatnostima. Tako, recimo, advokati plaćaju 35.000 dnara, dok oni koji se bave popravkom automobila plaćaju oko 25.000 dinara - objašnjava on, istakavši da se u Srbiji, u zavisnosti od privredne grane, u proseku plaća od 45 do 65 taksi.

Jedna od jako važnih razlika između ovde dve kategorije poslovanja jeste u tome što preduzetnici odgovaraju svom svojom imovinom, a DOO imovinom do visine upisanog kapitala.

- Najveći problem kod osnivanja firmi su troškovi koji na prvi pogled nisu vidljivi, a koji vas čekaju “iza ćoška” i koje morate da platite. Takođe, propisi se često menjaju, pa bi bilo dobro pre početka bilo kakvog posla dobro se raspitati o svemu - ističe Rajić.

U Agenciji za privredne registre (APR) kažu da procedura registracije osnivanja privrednog društva i preduzetnika kod njih danas traje 24 sata.

- Ali, to je prvi korak, uz koji ima još nekoliko procedura koje osnivač treba da sprovede kako bi mogao da otpočne sa legalnim poslovanjem - kažu u ovoj instituciji.

Postoji nekoliko osnovnih uslova koje morate da zadovoljite da biste mogli da tražite paušalno oporezivanje. Pre svega, promet tokom godine mora da vam bude manji od 6.000.000 dinara. Promet je zbir vrednosti svih računa koje ste izdali tokom godine, bez obzira da li ste imali naplatu po ovim računima ili ne. Drugim rečima, to je iznos dobara i usluga koje ste po osnovu prodaje fakturisali svojim kupcima u periodu od jedne godine. Ukoliko ste u sistemu PDV ne možete biti paušalac, a isto i ako se bavite marketingom, knjigovodstvom, trgovinom na malo i veliko. Uslovi za paušalno oporezivanje su strogo propisani, pa je najbolje da se raspitate u Poreskoj upravi da li ih ispunjavate.

Preduzetnici (paušalci* i oni koji vodi knjige) DOO
Naknada za registraciju kod APR 1.500 dinara Naknada za registraciju osnivanja i objavu osnivačkog akta kod APR - ukupno 5.900 dinara
Ostali troškovi, zavise od visine taksi na opštinama i u gradovima, ali i od delatnosti kojom želite da se bavite Ostali troškovi, zavise od visine taksi na opštinama i u gradovima, ali i od delatnosti kojom želite da se bavite
Otvaranje računa u banci Otvaranje računa u banci
Komunalni troškovi Komunalni troškovi
Iznajmljivanje objekta ili otvaranje firme u svom objektu, ali je moguć i rad na terenu Iznajmljivanje objekta ili otvaranje firme u svom objektu, ali je moguć i rad na terenu
Obaveza vođenja knjiga za zaradu veću od 6 miliona dinara* Od osnivanja firme ima obavezu vođenja knjiga
Odgovara svom svojom imovinom Odgovara imovinom do visine upisanog kapitala koji je minimalno 100 dinara
Osnivač je jedan ili najviše 10 fizičkih lica Osnivač je jedno pravno ili fizičko lice, a može biti i kombinacija fizičkih ili pravnih i fizičkih lica
Inicijalno ulaganje za pokretanje preduzetničke radnje je oko 5.000 evra Inicijalno ulaganje za pokteranje DOO je oko 2.000 evra
* Ukoliko je neko u sistemu PDV ne može biti paušalac Ne mora da ima zaposlene

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik