Platiće kamatu, a ne koriste novac

Bez autora
Oct 10 2016

Skoro mjesec dana od kako je BiH doznačena prva tranša kredita MMF-a, FBiH još nije povukla svoje dvije trećine novca ili oko 102,5 miliona KM, a to bi mogla uraditi tek u drugoj polovini oktobra. U Ministarstvu finansija FBiH istakli su da je šteta u tome što ćemo platiti redovnu godišnju kamatu od 1,05 odsto, a ne koristimo sredstva. Ta redovna kamata na puštena sredstva se obračunava od dana puštanja sredstava, a to je 9. septembar, i bez obzira na to kada FBiH povuče ta sredstva platićemo kamatu, pojasnio je Samir Bakić, pomoćnik ministra finansija FBiH u sektoru za upravljanje dugom. Podsjetio je da je kredit MMF-a planiran federalnim budžetom za ovu godinu i taj novac ide za plaćanje tekućih troškova. Da bi FBiH povukla novac potrebno je da oba doma Parlamenta FBiH donesu odluku o prihvatanju cjelokupnog zaduženja. Vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena MMF-u, očekivana ove sedmice, ipak treba da bude održana iduće, a potom i sjednica Doma naroda.

Platiće kamatu, a ne koriste novacSkoro mjesec dana od kako je BiH doznačena prva tranša kredita MMF-a, FBiH još nije povukla svoje dvije trećine novca ili oko 102,5 miliona KM, a to bi mogla uraditi tek u drugoj polovini oktobra.

U Ministarstvu finansija FBiH istakli su da je šteta u tome što ćemo platiti redovnu godišnju kamatu od 1,05 odsto, a ne koristimo sredstva.

"Ta redovna kamata na puštena sredstva se obračunava od dana puštanja sredstava, a to je 9. septembar, i bez obzira na to kada FBiH povuče ta sredstva platićemo kamatu", pojasnio je Samir Bakić, pomoćnik ministra finansija FBiH u sektoru za upravljanje dugom.

Podsjetio je da je kredit MMF-a planiran federalnim budžetom za ovu godinu i taj novac ide za plaćanje tekućih troškova.

Da bi FBiH povukla novac potrebno je da oba doma Parlamenta FBiH donesu odluku o prihvatanju cjelokupnog zaduženja. Vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena MMF-u, očekivana ove sedmice, ipak treba da bude održana iduće, a potom i sjednica Doma naroda.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Sanel Razić kazao je da se nepovlačenje sredstava vjerovatno održava na neke projekte.

"Ne vidim da je ugrožena likvidnost budžeta zbog toga što novac još stoji, ali on je svakako neophodan. To se održava na projekte koji čekaju zadnji kvartal da bi bili realizovani. Sve obaveze po osnovu prava, kao što su socijalne naknade, imaju svoju mjesečnu dinamiku, ali grantovi, kao što je onaj poljoprivredi ili drugi koji idu godišnje, to će vjerovatno čekati ta sredstva", istakao je Razić i dodao da će odluka o prihvatanju zaduženja po aranžmanu s MMF-om, zajedno s pratećim pismom namjere, sigurno proći u Parlamentu, kada sjednica bude zakazana.

Ekonomista Izudin Kešetović istakao je da svako kašnjenje priliva novca samo produžava plaćanje obaveza.

"Fiskalni kapacitet FBiH je realno 600 do 700 miliona KM u nedostatnim sredsvima", napomenuo je Kešetović, koji je istakao i da je zlatno pravilo da sva zaduženja idu u kapitalne projekte, što se ovdje ne poštuje, nego idu za tekuće obaveze.

Dodao je i da je formalno Parlament FBiH usvojivši budžet FBiH prihvatio i zaduženje MMF-a jer je ono planirano u budžetu i navedeno kao izvor sredstava.

U opoziciji kažu da je očito da je vladajuća koalicija čekala da prođu izbori pa da ovo stavi na dnevni red. U Klubu poslanika SDP-a napominju da neće dići ruku za prihvatanje zaduženja.

"Potpuna je sramota prije svega da Predstavnički dom već tri mjeseca ne zasjeda, što se nije desilo od kako postoji FBiH. Postali smo taoci odnosa SDA, SBB-a i HDZ BiH i doći će vrijeme kada će neko morati odgovarati. Aranžman s MMF-om je urađen skriveno od javnosti i parlamentaraca. Išlo se obrnuto, prvo je sklopljen pa se sada traži odobrenje Parlamenta", rekao je Damir Mašić, poslanik SDP-a.

Više od milijardu KM

Ukupan aranžman s MMF-om "težak" je više od milijardu KM, od čega FBiH ide 720,2 miliona KM, a RS povlači preostalu trećinu.

Aranžman je MMF odobrio 7. septembra i 9. septembra je uplaćena prva tranša od ukupno 154,1 miliona KM. RS je novac povukla nekoliko dana poslije toga, a sredstva koja idu FBiH još su na računu Centralne banke BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik