Čadež: Jačanje malih i srednjih preduzeća za uspešniji Zapadni Balkan

Bez autora
Oct 13 2016

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da su nastavak reformi, makroekonomska stabilnost i infrastrukturno povezivanje preduslov ekonomskog rasta. Jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća (MSP) i njihovo međusobno umrežavanje ključ je za povećanje konkurentnosti iuključivanja privreda regiona u evropske ekonomske tokove, ističe Marko Čadež.Jedini put da do tog cilja dođemo je saradnja unutar regiona i regiona sa EU, ocenio je u Briselu Čadež učestvujući na konferenciji "Unapređenje konkurentnosti MSP na Zapadnom Balkanu i Turskoj: izazovi i prilike u kontekstu procesa proširenja EU".

Čadež: Jačanje malih i srednjih preduzeća za uspešniji Zapadni BalkanPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da su nastavak reformi, makroekonomska stabilnost i infrastrukturno povezivanje preduslov ekonomskog rasta.

Jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća (MSP) i njihovo međusobno umrežavanje ključ je za povećanje konkurentnosti iuključivanja privreda regiona u evropske ekonomske tokove, ističe Marko Čadež.

"Jedini put da do tog cilja dođemo je saradnja unutar regiona i regiona sa EU", ocenio je u Briselu Čadež učestvujući na konferenciji "Unapređenje konkurentnosti MSP na Zapadnom Balkanu i Turskoj: izazovi i prilike u kontekstu procesa proširenja EU".

Čadež je tom prilikom podsetio da male i srednje kompanije čine 95 odsto privreda regiona i da je zato većina zajedničkih projekata privrednih komora Zapadnog Balkana okupljenih u Komorskom investicionom forumu (KIF) usmerena na podizanje kapaciteta ovog sektora.

U cilju podrške razvoju KIF-a, kako je najavljeno na skupu, intenziviraće se saradnja KIF-a i Evropske komisije.

Jedan od projekata KIF je izgradnja posebne platforme za mala i srednja preduzeća, koja će omogućiti pružanje zajedničkih servisa ovom sektoru za bolje umrežavanje, ali i lakši pristup izvorima finansiranja, što je posebno bolna tačka za MSP sektor, i efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova.

S tim u vezi Čadež je naveo da "komore imaju važnu ulogu u podršci kompanijama da privuku sredstva i uspešno upravljaju finansijama, posebno kada je reč o korišćenju novih vidova finansiranja.

"Istovremeno, potrebno je da ojačamo instrumente koji će olakšati bankama i drugim finansijskim institucijama da izađu u susret potrebama malim i srednjim preduzećima", rekao je Čadež.

Predsednik PKS-a je posebno istakao potrebu otklanjanja prepreka i granica poslovanju, povezivanja poslovnih zajednica, što je bitno za velike kompanije ali i posebno važno za mala i srednja preduzeća, koja tek nemaju kapacitet da se sama izbore za konkurencijom, da pobede na tenderima, dobiju i realizuju poslove na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Kao primere dobre saradnje i umrežavanja kompanija Čadež je naveo aktivnosti PKS-a i Kosova, ali i predstojeći poslovni forum koji će u petak, 14. oktobra, u Nišu okupiti gotovo 300 privrednika Srbije i Albanije.

Na konferenciji u Briselu, koju su organizovali Asocijacija evropskih privrednih komora i predstavništvo Privredne komore Turske, o perspektivama razvoja MSP sektora govorili su i Bernard Brune iz Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova i Eneda Sulçe, predstavnica Privredne komore Albanije u Briselu.

Predsednik PKS-a ranije danas učestvovao je na zasedanju Komiteta za proširenje Evrokomore gde je predstavio aktivnosti KIF-a, a sutra će predvoditi delegaciju kompanija, članica PKS-a, na Evropskom parlamentu preduzeća na kome učestvuje 800 predstavnika privreda iz više od 40 zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik