Platni promet 2,48 milijardi eura

Bez autora
Oct 16 2016

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u septembru iznosila je 2,48 milijardi eura, skoro 14 odsto manje nego u avgustu, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 43,62 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke. U RTGS (Real Time Gross Settlement) sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS (Deferred Net Settlement) sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

Platni promet 2,48 milijardi euraVrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u septembru iznosila je 2,48 milijardi eura, skoro 14 odsto manje nego u avgustu, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 43,62 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke. U RTGS (Real Time Gross Settlement) sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS (Deferred Net Settlement) sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U septembru je za 22 radna dana realizovano skoro 2,79 miliona naloga, od čega 31,66 odsto u RTGS i DNS sistemu, a 68,34 odsto u internom”, navodi se u izvještaju CBCG.

U septembru za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Prema podacima CBCG, u prošloj godini je vrijednost ukupnog realizovanog platnog prometa u zemlji iznosila 24,03 milijarde eura, odnosno 3,6 odsto više u odnosu na 2014.

U prošloj godini tokom 254 radnih dana, odnosno 129,54 hiljade minuta produkcije realizovano je 30,16 miliona naloga u nacionalnom platnom prometu, od čega 29,77 odsto u platnom sistemu Centralne banke, a ostatak u internom platnom prometu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik