Preduzeća nijesu iskoristila sredstva od 30.000

Bez autora
Oct 16 2016

Na javni poziv za učešće u programu za unaprijeđenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima (MSP) u prerađivačkoj industriji, nijedno preduzeće nije dostavilo ponudu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Činjenica je da preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije nijesu prepoznala i iskoristila mogućnost da za realizaciju ove vrste aktivnosti od države dobiju bespovratnu finansijsku pomoć u iznosu od 30 hiljada eura, odnosno 2,5 hiljada EU po preduzeću, rekli su predstavnici Ministarstva. Samim tim, Ministarstvo ekonomije, kako su saopštili, nije zadovoljno rezultatima kada je u pitanju realizacija obaveza po osnovu programa za unaprijeđenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima. Javni poziv za učešće u programu za unapređenje inovativnosti u MSP u prerađivačkoj industriji trajao je od 5. septembra do 5. oktobra.

Preduzeća nijesu iskoristila sredstva od 30.000Na javni poziv za učešće u programu za unaprijeđenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima (MSP) u prerađivačkoj industriji, nijedno preduzeće nije dostavilo ponudu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Činjenica je da preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije nijesu prepoznala i iskoristila mogućnost da za realizaciju ove vrste aktivnosti od države dobiju bespovratnu finansijsku pomoć u iznosu od 30 hiljada eura, odnosno 2,5 hiljada EU po preduzeću”, rekli su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Samim tim, Ministarstvo ekonomije, kako su saopštili, nije zadovoljno rezultatima kada je u pitanju realizacija obaveza po osnovu programa za unaprijeđenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima.

Javni poziv za učešće u programu za unapređenje inovativnosti u MSP u prerađivačkoj industriji trajao je od 5. septembra do 5. oktobra.

“Procedura za prijavu na javni oglas je bila znatno pojednostavljena, s obzirom na to da je preduzeće bilo u obavezi da dostavi svega nekoliko dokumenata, dok je obezbjeđivanje preostalog, većeg dijela dokumentacije, koja je ranije morala biti obezbijeđena u komunkaciji preduzeća sa drugim državnim organima, po službenoj dužnosti preuzelo Ministarstvo ekonomije”, precizirali su iz Ministarstva.

Osim toga, u toku javnog poziva, predstavnici Ministarstva su u više navrata promovisali program za unaprijeđenje inovativnosti u MSP i informisali privrednike o mogućnostima koje Vlada nudi kroz taj program.

“Nažalost, samo je jedno preduzeće, i to kroz prvi javni poziv, prepoznalo šansu da unaprijedi svoje poslovanje na polju inovativnosti i, u skladu sa tim, započelo realizaciju predložene aktivnosti”, kazali su iz Ministarstva.
Rok za njenu realizaciju je 15. novembar, do kada su preduzeće i konsultant u obavezi da završe planiranu inovativnu aktivnost i podnesu relevantnu i validnu dokumentaciju.

“Ukoliko dostavljena dokazna dokumentacija nakon završetka inovativne aktivnosti bude u skladu sa predloženom ponudom usluga za realizaciju inovativne aktivnosti od eksternog konsultanta, Ministarstvo će isplatiti programom definisanu finansijsku pomoć”, rekli su iz Ministarstva.

Preduzeće je, kako su podsjetili, u obavezi da finansira troškove eksternog konsulanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100 odsto i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno maksimalno 2,5 hiljada eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Cilj programa za unaprijeđenje inovativnosti u MSP je da kroz bespovratnu finansijsku pomoć pruži doprinos tome da preduzeća, zbog nedovoljno razvijenih sopstvenih inovativnih kapaciteta, unaprijede aktivnosti istraživanja i razvoja i pretvore ih u nove proizvode, procese, modele organizacije, uz podršku naučno-istraživačkih ustanova i konsultantskih firmi koje raspolažu neophodnim znanjem i ekspertizom”, zaključili su iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik