Sve više ugovora na određeno vrijeme

Bez autora
Oct 16 2016

Broj radnika na određeno vrijeme u Republici Srpskoj i dalje rapidno raste, a za pet godina povećan je za 50 odsto iako je novi Zakon o radu to trebalo da promijeni. Iako je stalni radni odnos za radnike važan jer na njemu banke zasnivaju kreditnu politiku, mnogi na to sada čekaju i duže od dvije godine.U Ministarstvu rada nisu komentarisali zašto su izmjene zakona donijele kontraefekat. Zato su u juče usvojenoj strategiji zapošljavanja sa žaljenjem konstatovali da nije sve isplao onako kako su planirali. Da će ta praksa prestati nadali su se i poslodavci.

Sve više ugovora na određeno vrijemeBroj radnika na određeno vrijeme u Republici Srpskoj i dalje rapidno raste, a za pet godina povećan je za 50 odsto iako je novi Zakon o radu to trebalo da promijeni.

Iako je stalni radni odnos za radnike važan jer na njemu banke zasnivaju kreditnu politiku, mnogi na to sada čekaju i duže od dvije godine.

U Ministarstvu rada nisu komentarisali zašto su izmjene zakona donijele kontraefekat. Zato su u juče usvojenoj strategiji zapošljavanja sa žaljenjem konstatovali da nije sve isplao onako kako su planirali.

Da će ta praksa prestati nadali su se i poslodavci. Tražili su da im se omogući lakše davanje otkaza radnicima, nakon čega bi ovi ugovori postali bespotrebni. Podatak Vlade iznenadio je i prvog poslodavca Srpske.

“Taj podatak siguran sam da nije tačan jer danas je mnogo teže zaključiti ugovor na određeno vrijeme nego što je to bilo po starom zakonu o radu”, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Novi zakon o radu predviđa da se ugovor na određeno može sklopiti samo u slučaju sezonskog posla ili rada na projektu, ali brojni poslodavac očigledno nalaze i druge načine. U tome se dobro snalazi i država, pa je primijetan porast broja privremeno zaposlenih i u javnom sektoru.

Dok se državi ne žuri da riješi problem, poslodavci i radnici iz realnog sektora sjeli su za pregovarački sto i pokušali da riješe otvorena pitanja. Osim što traže da se konačno donese opšti kolektivni ugovor, tražiće i izmjene Zakona o radu kako bi se mijenjale stvari koje očigledno ne funkcionišu.

“Generalni stav sindikata i realnog sektora i unije jeste da zakon o radu nije dobar. Da treba ići u izmjene i dopune zakona. Vi znate da novi zakon o radu sadrži sve tačke opšteg kolektivnog ugovora, zakon je glomazan, nedorečen i smatramo da treba ići u proceduru mijenjanja postojećeg zakona”, rekao je Škrebić.

“Pozivamo Vladu RS da što hitnije zakaže sjednicu Ekonomsko socijalnog savjeta i da na toj sjednici otvore ovo pitanje”, rekao je Tane Peulić iz Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS.

Poslodavci i sindikati iz realnog sektora zaključili su da nemaju puno otvorenih pitnaja. Problem su sporovi države i sindikata javnog sektora u kojem, za razliku od privatnog, važe neka druga pravila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik