Unapređenje položaja obezbeđenih poverilaca

Bez autora
Oct 16 2016

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da će izmenama Zakona o stečaju poslovni ambijent biti dodatno unapređen i učinjen sigurnim za poslovanje, što će dovesti i do napretka Srbije na svetskoj ekonomskoj sceni, a posebno na "Duing biznis listi" Svetske banke.Stevanović je, učestvujući na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o stečaju u Leskovcu, istakao da je u protekle dve godine napravljen ozbiljan pomak, što potvrđuje i statistika, ali da su izmene ovog dokumenta ipak neophodne.

Unapređenje položaja obezbeđenih poverilacaDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da će izmenama Zakona o stečaju poslovni ambijent biti dodatno unapređen i učinjen sigurnim za poslovanje, što će dovesti i do napretka Srbije na svetskoj ekonomskoj sceni, a posebno na "Duing biznis listi" Svetske banke.

Stevanović je, učestvujući na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o stečaju u Leskovcu, istakao da je u protekle dve godine napravljen ozbiljan pomak, što potvrđuje i statistika, ali da su izmene ovog dokumenta ipak neophodne.

Prema njegovim rečima, moramo menjati zakon kako bismo otklonili sve što je u njegovoj primeni postupak stečaja dodatno opterećivalo i činilo ga neefikasnim.

On je naglasio da je osnovni cilj zakonskih izmena da se unapredi položaj obezbeđenih poverilaca i ubrza sam proces stečaja.

Direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danijela Vazura objasnila je da se predloženim izmenama i dopunama omogućava veće učešće obezbeđenih poverilaca u procesima odlučivanja koji se tiču ostvarivanja njihovih prava.

Obezbeđeni poverioci moći će da utiču na izbor ili razrešenje stečajnih upravnika, istakla je Vazura, dodavši da se uvodi pravo preče kupovine za obezbeđene poverioce i omogućava obustava postupka stečaja i prodaje imovine u trenutku kada se namire poverioci.

Ove izmene i dopune predlažu se u cilju unapređenja poslovnog okruženja, a novim rešenjima prevazilaze se problemi u primeni postojećeg zakona, poboljšava položaj poverilaca, uz zaštitu interesa i očuvanje položaja preduzeća u stečaju.

Namera je da stečaj u praksi bude način da preduzeće prevaziđe poteškoće, namiri poverioce i stane na noge, a u slučajevima kada to nije moguće, namiri poverioce i preostalu imovinu proda nekom ko će je staviti u funkciju.

Predloženim izmenama i dopunama osigurava se aktivno učešće poverilaca u postupku odlučivanja od značaja za namirenje njihovih obaveza, a unapređuje se i postupak prodaje imovine i poboljšavaju procedure.

Javna rasprava o predloženim izmenama trajaće do 30. oktobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik