Vidljivi efekti državne pomoći privrednicima

Bez autora
Oct 17 2016

U godini preduzetništva država je malim preduzećima i početnicima u poslu već plasirala devet i po milijardi dinara pomoći. Od 33 programa, koja sprovode različita ministarstva, jedanaest je završeno, a među pet koji tek treba da počnu je i najveći program Ministarstva privrede, koji će preduzećima usmeriti tri milijarde dinara od čega 20 odsto bespovratno.Efekti godine preduzetništva tek će se meriti a proizvođač nameštaja sa juga Srbije već zna koliko je u plusu sa opremom koju je nabavio krajem prošle godine, kada je država u manjem obimu nego ove pomogla takvu nabavku. To su mašine koje su sve uglavnom automatizovane, oprema, kompjutersko navođanje, automatski magacin..., kaže Saša Jovčić iz preduzeća "Morava enterijeri Vranje".

Vidljivi efekti državne pomoći privrednicimaU godini preduzetništva država je malim preduzećima i početnicima u poslu već plasirala devet i po milijardi dinara pomoći. Od 33 programa, koja sprovode različita ministarstva, jedanaest je završeno, a među pet koji tek treba da počnu je i najveći program Ministarstva privrede, koji će preduzećima usmeriti tri milijarde dinara od čega 20 odsto bespovratno.

Efekti godine preduzetništva tek će se meriti a proizvođač nameštaja sa juga Srbije već zna koliko je u plusu sa opremom koju je nabavio krajem prošle godine, kada je država u manjem obimu nego ove pomogla takvu nabavku.

"To su mašine koje su sve uglavnom automatizovane, oprema, kompjutersko navođanje, automatski magacin...", kaže Saša Jovčić iz preduzeća "Morava enterijeri Vranje".

Uz takvu obradu trećina njegovih proizvoda kupce sada ima na probirljivom švajcarskom tržištu. I ove godine privrednici su ponudu države da im uz pet odsto učešća, četvrtinu sredstava da bespovratno a ostatak bankarskim kreditom, iskoristili u rekordnom roku.

"Naša banka je ove godine u drugom talasu podrške malim preduzećima plasirala tri puta veći iznos sredstava nego prošle godine, očigledno je da su privrednici prepoznali značaj ovog programa", navodi Zoran Ristić iz "Unikredit banke".

Od 12.000 onih koji su konkurisali za neki od programa, svaki drugi privrednik ili početnik u poslu dobio je sredstva.

"Od 16 milijardi koliko je opredeljeno za ovu godinu do sada je prema poslednjem preseku koji smo pravili realizovano oko  devet i po milijardi, i oko 7.000 privrednih subjekata je koristilo ova sredstva", kaže pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Država je planirala da 4,4 milijarde dinara da bespovratno. Na jedan od tih programa mogu da računaju i veća preduzeća.

"Uskoro se očekuje raspisivanje jednog od najvećih programa u okviru godine preduzetništva, to je razvojni program koji ministarstvo radi sa Fondom za razvoj i za koji je planirano tri milijarde dinara", kaže Katarina Obradović Jovanović.

Osim finasijske podrške oko 11.000 budućih preduzetnika imalo je besplatnu obuku za početak poslovanja, a u programe je uključeno i 3.000 učenika srednjih škola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik