Prodaja NLB-a tek za tri godine

Bez autora
Oct 17 2016

U Europskoj komisiji nisu željeli davati informacije o razgovorima sa Slovenijom oko sudbine Nove Ljubljanske banke. Za STA su tek rekli kako prihvaćaju poštovanje obveza preuzetih prilikom odobrenja državne pomoći iz 2013. godine. Spomenute obveze predviđaju prodaju NLB-a do kraja 2017. godine. Neslužbeno, traju razgovori na relaciji Ljubljana-Bruxelles o produljenju tog roka. RTV Slovenija neslužbeno doznaje da Slovenski državni hollding predlaže Ministarstvu financija produljenje tog roka do kraja 2020. godine. Više slovenskih ekonomista zadnjih mjeseci upozorava da nije pravo vrijeme za prodaju NLB-a zbog stanja na europskom i svjetskom financijskom tržištu gdje je interes stranih investitora za ulaganje u manje banke u srednjoj i istočnoj Europi zadnjih godina znatno smanjen.

Prodaja NLB-a tek za tri godineU Europskoj komisiji nisu željeli davati informacije o razgovorima sa Slovenijom oko sudbine Nove Ljubljanske banke.

Za STA su tek rekli kako prihvaćaju poštovanje obveza preuzetih prilikom odobrenja državne pomoći iz 2013. godine. Spomenute obveze predviđaju prodaju NLB-a do kraja 2017. godine.

Neslužbeno, traju razgovori na relaciji Ljubljana-Bruxelles o produljenju tog roka. RTV Slovenija neslužbeno doznaje da Slovenski državni hollding predlaže Ministarstvu financija produljenje tog roka do kraja 2020. godine.

Više slovenskih ekonomista zadnjih mjeseci upozorava da nije pravo vrijeme za prodaju NLB-a zbog stanja na europskom i svjetskom financijskom tržištu gdje je interes stranih investitora za ulaganje u manje banke u srednjoj i istočnoj Europi zadnjih godina znatno smanjen.

Upozoravali su i na razočaravajuće rezultate u pogledu cijene koje je Slovenija postigla prodajom Nove kreditne banke Maribor, druge najveće u državi, koja je sredinom godine prodana američkom financijskom fondu za 400 milijuna eura, tri puta manje nego što je uložila u njenu zadnju dokapitalizaciju kako bi je sanirala i osposobila za opstanak na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik