Evro pred kolapsom: Propada kao kuća od karata

Bez autora
Oct 17 2016

Projekat zajedničke evropske valute je neodrživ u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta. Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECV), upozorio je da evro ne može da preživi u ovakvoj verziji.On je upozorio i da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja sa 19 različitih privreda koje koriste zajedničku valutu. Uporedio je ovaj sistav sa "kućom od karata" koja će se "jednog dana samo raspasti", kaže on.

Evro pred kolapsom: Propada kao kuća od karataProjekat zajedničke evropske valute je neodrživ u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta.

Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECV), upozorio je da evro ne može da preživi u ovakvoj verziji.

On je upozorio i da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja sa 19 različitih privreda koje koriste zajedničku valutu.

Uporedio je ovaj sistav sa "kućom od karata" koja će se "jednog dana samo raspasti", kaže on.

"Realno, biće to slučaj provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvideti koliko će to potrajati, ali ne može trajati večno", dodao je Issing.

Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrotu poput Grčke i Irske.

Bolje rešenje je bilo isterati Grčku iz evrozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost kursa drahme.

"Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB-a eliminisale su tržišnu disciplinu. Zbog toga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduslove za katastrofu monetarne unije", smatra Ising.

Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rešenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo verovatno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik