Kako do subvencija za energetsku obnovu zgrada?

Bez autora
Oct 17 2016

Energetska obnova zgrade stanarima može smanjiti račune te poboljšati kvalitetu života i vrijednost nekretnine, ali nije jeftina. Nakon najave Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost da će subvencionirati čak 60% potrebnih iznosa, umjesto sadašnjih 40%, na obnovu svojih zgrada mogli bi se odlučiti mnogi naši sugrađani. Istražili smo kakva su iskustva onih koji su to već napravili. Zgrada u zagrebačkom Naselku, ulici u kojoj žive televizijski Smogovci, prošle je zime izgledala vrlo slično susjednoj i stanovanje u njoj nije bilo najugodnije. Kuća je bila u dosta lošem stanju, nije obnavljana preko 40 godina. Na većem dijelu kuće fasade gotovo da i nije bilo, krov je imao određenih nedostataka, čak je curio, neki su stanari imali gjivice u pojedinim djelovima stana.

Kako do subvencija za energetsku obnovu zgrada?Energetska obnova zgrade stanarima može smanjiti račune te poboljšati kvalitetu života i vrijednost nekretnine, ali nije jeftina. Nakon najave Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost da će subvencionirati čak 60% potrebnih iznosa, umjesto sadašnjih 40%, na obnovu svojih zgrada mogli bi se odlučiti mnogi naši sugrađani. Istražili smo kakva su iskustva onih koji su to već napravili.

Zgrada u zagrebačkom Naselku, ulici u kojoj žive televizijski Smogovci, prošle je zime izgledala vrlo slično susjednoj i stanovanje u njoj nije bilo najugodnije. Kuća je bila u dosta lošem stanju, nije obnavljana preko 40 godina. Na većem dijelu kuće fasade gotovo da i nije bilo, krov je imao određenih nedostataka, čak je curio, neki su stanari imali gjivice u pojedinim djelovima stana.

Stanari su početkom godine odlučili energetski obnoviti zgradu. Projektna vrijednost radova iznosila je 550.000 kuna. No, građani su se prijavili Fondu za energetsku učinkovitost koji je odobrio donaciju od 202.000 kn.

Ostatak potrebnog iznosa stanari su dobili dizanjem kredita koji otplaćuju iz pričuve. Pričuva je porasla 5 kuna po kvadratu, znači nekih 300.000, oko 300 kuna po stanu. Mi smo uzeli kredit na 10 godina, a očekujemo zapravo da će taj povrat biti već za 2-3 godine, kaže Biserka Orešković, predstavnica stanara.

Koliko su očekivanja opravdana, stanari iz Naselka znat će kad počnu stizati zimski računi. Stanarima iz jedinog energetski obnovljenog nebodera na zagrebačkim Srednjacima ulaganje se već isplatilo. Radovi su bili lani, a i njima je Fond subvencionirao 40% potrebnog iznosa.

Vrijednost stanova povećala se jer je gotovo pola stoljeća star neboder prešao iz energetskog razreda E u razred B, gotovo kao da je riječ o novoj zgradi. Na zgradi su promijenjeni toplinska izolacija zidova ovojnice, stolarije, toplinska izolacija krova zgrade i toplinska izolacija podrumskih prostora na zgradi.

Energetskom obnovom zgrade nije samo da se štedi na energiji, i nije samo da se obnavlja vanjska ovojnica zgrade i nije samo da se zgrada obnavlja i osuvremenjuje, nego se značajno povećava komfor stanovanja u zgradi, i to prije svega toplinski komfor, a isto tako i zvučni komfor jer stakla koja se ugrađuju bitno smanjuju buku izvana, kaže projektant Natko Bilić.

Energetska obnova sad je još pristupačnija jer Fond za okoliš i energetsku učinkovitost uz pomoć sredstava iz europskih fondova subvencionira 60% potrebnih iznosa.

Poučeni primjerom razdjelnika za radijatore na koje su se neki naši sugrađani neugodno 'opekli', svima koji razmišljaju o obnovi svojih zgrada savjetujemo ipak da najprije naprave preciznu računicu koliko im se to isplati.

Danas Ministarstvo graditeljstva raspisuje novi natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Tko se i gdje može prijaviti, koji su rokovi za prijavu i kako će sve izgledati, možete naći na internestkim stranicama Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik