Rasipamo energiju zbog besparice

Bez autora
Oct 18 2016

Prosečno srpsko domaćinstvo koristi 4.700 kilovat-sati godišnje, što je na nivou potrošnje u drugim zemljama Jugoistočne Evrope, ali višestruko više nego u EU. Razlozi za ovo leže u energetskom siromaštvu - pokazala je juče predstavljena studija na regionalnoj konferenciji "Energetsko siromaštvo", koja se pod pokroviteljstvom Evropske komisije održava u Sarajevu. Kako je istaknuto na skupu, na kome su prisustvovale organizacije uključene u projekat "Održiva energetska strategija Jugoistočne Evrope" iz celog regiona zapadnog Balkana prosečno srpsko domaćinstvo troši 11,3 odsto ukupnih prihoda na račune za energente (struja, voda, gas).

Rasipamo energiju zbog bespariceProsečno srpsko domaćinstvo koristi 4.700 kilovat-sati godišnje, što je na nivou potrošnje u drugim zemljama Jugoistočne Evrope, ali višestruko više nego u EU. Razlozi za ovo leže u energetskom siromaštvu - pokazala je juče predstavljena studija na regionalnoj konferenciji "Energetsko siromaštvo", koja se pod pokroviteljstvom Evropske komisije održava u Sarajevu.

Kako je istaknuto na skupu, na kome su prisustvovale organizacije uključene u projekat "Održiva energetska strategija Jugoistočne Evrope" iz celog regiona zapadnog Balkana prosečno srpsko domaćinstvo troši 11,3 odsto ukupnih prihoda na račune za energente (struja, voda, gas).

- U Srbiji su, u poređenju sa prihodima domaćinstva, relativno visoki računi za korišćenje energije, čemu umnogome doprinosi neefikasan sistem grejanja, bez obzira na to o kom energentu je reč, i izuzetno loši građevinski preduslovi koji dovode do toga da se znatna količina energije rasipa kroz neizolovane zidove, lošu drvenariju, ali i stare električne uređaje - objašnjava Lidija Kesar iz beogradske organizacije "Fraktal" koja je juče predstavila studiju o energetskom siromaštvu za Srbiju.

Ipak, za razliku od drugih zemalja regiona, Srbija je kreirala sistem zaštite ljudi koji mogu da budu ugroženi po pitanju cene energenata, kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu.

Grejanje

Sagovornici "Novosti" iz Srbije i drugih zemalja regiona složni su u oceni da je neophodno sprečiti dalje produbljivanje energetskog siromaštva, ali ne samo kroz direktne subvencije, već da se ugrožena domaćinstva podrže i kroz uvođenje efikasnijeg sistema grejanja i mere energetske efikasnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik