Vrijednost stranih investicija u Sloveniji 11,56 milijardi eura

Bez autora
Oct 19 2016

Ukupna vrijednost neposrednih stranih ulaganja u Sloveniji iznosila je s krajem 2015. godine 11,56 milijardi eura, a strani vlasnički kapital povećao se za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je slovenska središnja banka u najnovijem izvješću o stanju stranih investicija. One su, prema službenim podacima u zadnjih 20 godina, u Sloveniji rasle prosječnom godišnjom stopom od 12,4 posto. Najviše lanjskih svježih investicija odnosilo se na ulaganja u banke i osiguravajuće tvrtke, dok je ranije prevladavao interes za investicije u trgovinu i turizam, ali i prerađivačke djelatnosti. S preko 3,5 milijarde eura uloženih sredstava najveći strani investitori u Sloveniji dolaze iz susjedne Austrije, na drugom je mjestu Švicarska s 1,3 milijarde eura, a slijede ulagači iz Njemačke, Nizozemske i Hrvatske.

Vrijednost stranih investicija u Sloveniji 11,56 milijardi euraUkupna vrijednost neposrednih stranih ulaganja u Sloveniji iznosila je s krajem 2015. godine 11,56 milijardi eura, a strani vlasnički kapital povećao se za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je slovenska središnja banka u najnovijem izvješću o stanju stranih investicija.

One su, prema službenim podacima u zadnjih 20 godina, u Sloveniji rasle prosječnom godišnjom stopom od 12,4 posto. Najviše lanjskih svježih investicija odnosilo se na ulaganja u banke i osiguravajuće tvrtke, dok je ranije prevladavao interes za investicije u trgovinu i turizam, ali i prerađivačke djelatnosti.

S preko 3,5 milijarde eura uloženih sredstava najveći strani investitori u Sloveniji dolaze iz susjedne Austrije, na drugom je mjestu Švicarska s 1,3 milijarde eura, a slijede ulagači iz Njemačke, Nizozemske i Hrvatske.

Prema podacima slovenske središnje banke, hrvatske su investicije, kao i ukupna robna razmjena, zadnjih godina u znatnom porastu. Po zadnjim dostupnim podacima za 2014., hrvatski ulagači imali su u Sloveniji 777 milijuna eura investicija, što je 7,7 posto ukupnih stranih ulaganja u toj zemlji. Među najvećim investitorima su HEP (u nuklearku Krško), Agrokor (u Mercator) te Atlantic grupa koja je kupila prehrambenu tvrtku Droga-Kolinska, a u turizam na slovenskoj obali prošle i pretprošle godine ulagali su kupnjom hotela i neki hrvatski hotelijeri.

Strani su ulagači prošle godine svojim vlasnicima od investicija u Sloveniji ostvarili 478 milijuna eura dobiti. Zanimljivo je da je prinos na kapital koji u Sloveniji ostvaruju strani investitori za 10,8 posto veći od prosječne dobiti na razini Slovenije, a i plaće njihovih zaposlenih za 12,1 posto premašuju slovenski prosjek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik