Niže kamate možda dogodine

Bez autora
Oct 20 2016

U Crnoj Gori bi do smanjenja kamatnih stopa na kredite i povećanja kreditne aktivnosti moglo doći naredne godine, saopštio je sekretar crnogorskog Udruženja banaka, Mirko Radonjić. Banke sada definišu planove za narednu godinu u kojima će se posebna pažnja posvetiti politici kamatnih stopa i optimalizaciji kreditne aktivnosti za preduzeća i građane, rekao je Radonjić. On je dodao da posljednjih godina evidentan blagi trend pada kamatnih stopa, koji je posljedica izražene konkurencije među bankama, kao i pojačane aktivnosti na pozicioniranju novootvorenih banaka. Radonjić je kazao da su kamate i naknade promjenljive kategorije i da su sklone promjenama u skladu sa poslovnom politikom banke.

Niže kamate možda dogodineU Crnoj Gori bi do smanjenja kamatnih stopa na kredite i povećanja kreditne aktivnosti moglo doći naredne godine, saopštio je sekretar crnogorskog Udruženja banaka, Mirko Radonjić.

Banke sada definišu planove za narednu godinu u kojima će se posebna pažnja posvetiti politici kamatnih stopa i optimalizaciji kreditne aktivnosti za preduzeća i građane", rekao je Radonjić u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da posljednjih godina evidentan blagi trend pada kamatnih stopa, koji je posljedica izražene konkurencije među bankama, kao i pojačane aktivnosti na pozicioniranju novootvorenih banaka.

Radonjić je kazao da su kamate i naknade promjenljive kategorije i da su sklone promjenama u skladu sa poslovnom politikom banke. 

"Svaka banka je dužna da na propisani način blagovremeno informiše klijente o visini kamata i naknada za odgovarajuće bankarske proizvode. Zakonom je precizirano pravo klijenata da podnose prigovor banci ako smatraju da je povrijeđeno neko njegovo finansijsko pravo, a ona je dužna dasprovede interni postupak i utvrdi da li su primjedbe opravdane", objasnio je Radonjić.

On je podsjetio da na kretanje kamatnih stopa utiče više faktora. Na aktivnu kamatnu stopu, prije svega utiče rizik zemlje, dostupnost kapitala, cijena izvora sredstava, sistemska zaštita povjerilaca, kvalitet i brzina rada sudova. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik