Poziv italijanskim investitorima da još više ulažu u Srbiju

Bez autora
Oct 20 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas italijanske investitore da nastave da ulažu u Srbiju jer su nove investicije i otvaranje fabrika izuzetno važni za smanjenje stope nezaposlenosti mladih u zemlji. Mihajlović je, govoreći na poslovnom forumu „Italija i Srbija: Gradimo zajedno“, istakla da je saradnja Srbije sa Italijom veoma dobra, o čemu svedoče podaci da u Srbiji posluje bar 500 kompanija iz te zemlje, koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi. Vrednost italijanskih investicija u Srbiji iznosi približno dve milijarde evra, navela je ona i poručila da očekuje da ta cifra u narednom periodu bude i veća. Mihajlović je okupljenim investitorima prenela da će, ukoliko imaju želju da posluju u Srbiji, imati na raspolaganju osobu iz Ministarstva koja će im olakšati administrativne procedure.

Poziv italijanskim investitorima da još više ulažu u SrbijuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas italijanske investitore da nastave da ulažu u Srbiju jer su nove investicije i otvaranje fabrika izuzetno važni za smanjenje stope nezaposlenosti mladih u zemlji.

Mihajlović je, govoreći na poslovnom forumu „Italija i Srbija: Gradimo zajedno“, istakla da je saradnja Srbije sa Italijom veoma dobra, o čemu svedoče podaci da u Srbiji posluje bar 500 kompanija iz te zemlje, koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi.

Vrednost italijanskih investicija u Srbiji iznosi približno dve milijarde evra, navela je ona i poručila da očekuje da ta cifra u narednom periodu bude i veća.

Mihajlović je okupljenim investitorima prenela da će, ukoliko imaju želju da posluju u Srbiji, imati na raspolaganju osobu iz Ministarstva koja će im olakšati administrativne procedure.

Vlada Srbije nastoji da dalje smanji nezaposlenost, a to je moguće uraditi samo zajedničkim radom sa ulagačima, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, ovaj forum je jedan od mnogih skupova na kojima obe strane rade na tome da Srbija i Italija budu još više povezane i bolje sarađuju.

Ona je podsetila na to da je Italija prethodnih godina postala prvi trgovinski partner Srbije, što je jedan od rezultata zalaganja Vlade i ambasadora Italije u Beogradu Đuzepea Manca.

Mihajlović je izrazila nadu da će svih 40 italijanskih kompanija koje su danas prisutne na forumu poželeti da ovde ostanu, da zajedno radimo i gradimo.

Oblasti u kojima bi moglo više da se sarađuje su, kako je ocenila, građevinarstvo i infrastruktura, u koje bi italijanski partneri mogli da se uključe kroz projektovanje i izradu projektne dokumentacije.

Mihajlović se uoči otvaranja poslovnog foruma obratila novinarima, istakavši da će Srbija ove godine biti veoma zadovoljna napretkom na "Duing biznis listi "Svetske banke.

Ona je prenela da ne može da govori o konkretnim brojkama jer će izveštaj Svetske banke biti objavljen početkom naredne nedelje, uz ocenu da je za napredak Srbije najzaslužnije uvođenje elektronskih građevinskih dozvola.
Verujem da ćemo biti veoma zadovoljni i da će Srbija biti jedna od glavnih zemalja sa najvećim rastom na "Duing biznis listi", veoma značajnoj listi o konkurentnosti u poslovanju, navela je Mihajlović.

Ona je podsetila na to da je Srbija prošle godine na ovoj listi, koja po poslovnom okruženju rangira 189 zemalja sveta, napravila značajan pomak za 32 pozicije, odnosno sa 91. skočila je na 59. mesto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik