Veća ulaganja u razvoj vodnog saobraćaja u Srbiji

Bez autora
Oct 20 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa evropskim koordinatorom za Koridor Rajna–Dunav Karlom Peijs o razvoju vodnog saobraćaja u Srbiji i novim projektima u toj oblasti. Mihajlović je istakla da Srbija trenutno realizuje projekte u oblasti saobraćaja u vrednosti od približno četiri milijarde evra, poručivši da će resorno ministarstvo u narednom periodu raditi na povećanju ulaganja u vodni saobraćaj. To se posebno odnosi na projekte koji će omogućiti Srbiji veće korišćenje potencijala Dunava, reke koja predstavlja važan saobraćajni koridor ne samo za Srbiju, već i za čitavu Evropu, rekla je ona. Peijs je izrazila podršku planovima Srbije za razvoj vodnog saobraćaja i njegovo veće korišćenje za prevoz robe, naglasivši da je naš projekat sanacije kritičnih tačaka na Dunavu jedinstven primer dobre saradnje sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Veća ulaganja u razvoj vodnog saobraćaja u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa evropskim koordinatorom za Koridor Rajna–Dunav Karlom Peijs o razvoju vodnog saobraćaja u Srbiji i novim projektima u toj oblasti.

Mihajlović je istakla da Srbija trenutno realizuje projekte u oblasti saobraćaja u vrednosti od približno četiri milijarde evra, poručivši da će resorno ministarstvo u narednom periodu raditi na povećanju ulaganja u vodni saobraćaj.

To se posebno odnosi na projekte koji će omogućiti Srbiji veće korišćenje potencijala Dunava, reke koja predstavlja važan saobraćajni koridor ne samo za Srbiju, već i za čitavu Evropu, rekla je ona.

Peijs je izrazila podršku planovima Srbije za razvoj vodnog saobraćaja i njegovo veće korišćenje za prevoz robe, naglasivši da je naš projekat sanacije kritičnih tačaka na Dunavu jedinstven primer dobre saradnje sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Na sastanku je razgovarano, između ostalog, i o aktuelnim projektima koji se finansiraju iz pretpristupnih (IPA) fondova, kao i o planovima Srbije za izgradnju nove luke u Beogradu i razvoju luka Smederevo, Apatin i Novi Sad.

Takođe, bilo je reči i o mogućnostima saradnje i načinima finansiranja planiranog projekta “Revitalizacije brodske prevodnice u sastavu HE "Đerdap 1".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik