Izmenama zakona do efikasnijeg postupka stečaja

Bez autora
Oct 20 2016

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije zadužen za privatizaciju i stečaj Dragan Ugrčić predstavio je danas u Novom Sadu izmene i dopune Zakona o stečaju, koje će skratiti postupak stečaja i učiniti ga efikasnijim.Ugrčić je istakao da je predmet današnje javne rasprave, održane u prostorijama Privredne komore Vojvodine, upoznavanje javnosti sa osnovnim i suštinskim razlozima zbog kojih se menja Zakon o stečaju, kao i sa tim šta se time postiže.

Izmenama zakona do efikasnijeg postupka stečajaPomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije zadužen za privatizaciju i stečaj Dragan Ugrčić predstavio je danas u Novom Sadu izmene i dopune Zakona o stečaju, koje će skratiti postupak stečaja i učiniti ga efikasnijim.

Ugrčić je istakao da je predmet današnje javne rasprave, održane u prostorijama Privredne komore Vojvodine, upoznavanje javnosti sa osnovnim i suštinskim razlozima zbog kojih se menja Zakon o stečaju, kao i sa tim šta se time postiže.

Prema njegovim rečima, izmenama se skraćuje postupak stečaja, a privrednici i svi oni koji žele da kupuju imovinu stečaja moći će to da urade brže i efikasnije.

Za sam stečaj je važno da se poboljšava položaj razlučnih i založnih poverilaca, odnosno poverilaca koji imaju obezbeđenje na imovini koja je trenutno u vlasništvu stečajnog dužnika, jer će moći lakše i brže da utiču na postupak stečaja i donose odluke koje se tiču prodaje takve imovine.

Ugrčić je dodao da će se na lakši i efikasniji način razrešavati stečajni upravnici i imenovati novi kada se u postupku steknu uslovi za tako nešto, odnosno kada se utvrdi da stečajni upravnici nisu opravdali položaj. 

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, koja je pod ingerencijom Ministarstva privrede, kako je podsetio, postoji značajan broj preduzeća koja nisu našla kupca u prethodnom periodu privatizacije.

Ugrčić je rekao da za ta preduzeća postoje zainteresovani kupci, kojima mora da se omogući da u kratkom roku kupe tu imovinu, stave je u funkciju i zaposle ljude.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik