Beograd čekaju velike turističke promene

Bez autora
Oct 20 2016

Beogradski turizam očekuju velike promene, jer će naredne godine privatni smeštaj biti kategorisan, sve opštine će dobiti turističke zone i na svim ulazima u prestonicu turiste će dočekati table sa dobrodošlicom. Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu, kaže da će biti utvrđene turističke zone i lokacije na teritoriji svih 17 beogradskih opština. Takođe, opštine bi trebalo da predlože svoje atrakcije: stara jezgra, trgove, zone splavova, istorijska groblja... Beograd je, kao turističko mesto prve kategorije, najznačajnija domaća destinacija u kojoj beležimo stalnu stopu rasta turističkog prometa i prihoda od turizma, kaže Veličković. U narednom periodu pokrećemo proceduru obnove kategorizacije turističkog mesta, što je značajno za promociju prestonice, jer je turizam jedna od najperspektivnijih privrednih grana i dobar izvor prihoda.

Beograd čekaju velike turističke promeneBeogradski turizam očekuju velike promene, jer će naredne godine privatni smeštaj biti kategorisan, sve opštine će dobiti turističke zone i na svim ulazima u prestonicu turiste će dočekati table sa dobrodošlicom.

Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu, kaže da će biti utvrđene turističke zone i lokacije na teritoriji svih 17 beogradskih opština. Takođe, opštine bi trebalo da predlože svoje atrakcije: stara jezgra, trgove, zone splavova, istorijska groblja...

- Beograd je, kao turističko mesto prve kategorije, najznačajnija domaća destinacija u kojoj beležimo stalnu stopu rasta turističkog prometa i prihoda od turizma - kaže Veličković.

- U narednom periodu pokrećemo proceduru obnove kategorizacije turističkog mesta, što je značajno za promociju prestonice, jer je turizam jedna od najperspektivnijih privrednih grana i dobar izvor prihoda.

Zbog toga se upravo postavljaju 24 table "Dobro došli" i "Doviđenja", na 12 ulaza i 12 izlaza iz Beograda, kao i 15 obeležja lokaliteta i znamenitih ličnosti grada.

Početkom ove godine, Sekretarijat za privredu Beograda započeo je kategorizaciju privatnog smeštaja, a najveća novina je što će vlasnici stanove moći da izdaju turistima samo preko pravnih subjekata. U Gradu se nadaju da će se ovim značajno smanjiti rad neregistrovanih objekata kojih u poslednje vreme ima sve više.

U Beogradu se izdaje oko 2.500 kategorizovanih ležajeva i oko 1.060 kuća, apartmana, soba i seoskih turističkih domaćinstava. Međutim, procenjuje se da je njihov broj daleko veći i da mnogi rade u sivoj zoni. Mnogi vlasnici kategorisanih objekata izbegavaju plaćanje poreza tako što ih izdaju putem sajtova, a goste stimulišu da ne plate "onlajn" nego kešom na licu mesta.

- Izdavanje smeštaja turistima je odličan dopunski vid zarade - ističe Veličković.

- Kategorisanjem objekata i izlaskom iz sive zone otvara se mogućnost zapošljavanja u privatnom sektoru. Kada je smeštaj registrovan, to je garancija gostu da će mu biti pružen određeni nivo usluge. Uostalom, za Beograd je dobro da ima što više registrovanih objekata, jer će ponuda biti bogatija, naročito u vreme velikih događaja, kada će svaki gost moći da nađe smeštaj - od skromnog do luksuznog.

Svuda u svetu je izuzetno tražen etno-smeštaj, a ruralna područja Beograda imaju mogućnost razvijanja seoskog turizma.

- Uz prilagođavanje zahtevima savremene turističke potražnje, kategorizovana seoska domaćinsta mogu da ponude kvalitetan smeštaj i ukusnu domaću kuhinju - ističe Veličković.

- Smeštajna ponuda Beograda, kao deo ukupne turističke ponude mora da se prilagođava turističkom tržištu, koje karakterišu izrazite promene u željama savremenih potrošača, jer su turisti sve zahtevniji.

Razvoj

Vlasnici stanova mogu da izdaju stanove preko turističkih agencija, svojih firmi ili turističkih organizacija.

- Ovo bi mogao da bude dobar izvor prihoda za Turističku organizaciju Beograda, jer bi se novac na taj način vraćao u razvoj turizma - objašnjava Veličković.

- Turistička ponuda prestonice se neprestano unapređuje i Beograd se promoviše ne samo kao "siti brejk" destinacija, već i grad novih ideja, poslovnih mogućnosti, kulture, sporta i kongresne industrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik