Vrednost robne marke Kia narasla na 6,3 milijarde dolara

Bez autora
Oct 20 2016

Na najnovijoj rang-listi Interbrandovih 100 najvećih globalnih brendova (100 ‘Best Global Brands’) se vrednost brenda Kia Motors u poslednjih godinu dana povećala za 12%.Kia je u izveštaju za 2016. napredovala za 5 mesta i sada je na 69. mestu najvrednijih brendova na svetu. Vrednost korejskog giganta se sa 5,7 milijardi dolara u 2015. povećala na 6,3 milijarde u 2016. To predstavlja sedam puta veću (603%) vrednost u odnosu na 2006., kada se Kia odlučila za strategiju rasta, koja temelji na dizajnu.

Vrednost robne marke Kia narasla na 6,3 milijarde dolaraNa najnovijoj rang-listi Interbrandovih 100 najvećih globalnih brendova (100 ‘Best Global Brands’) se vrednost brenda Kia Motors u poslednjih godinu dana povećala za 12%.

Kia je u izveštaju za 2016. napredovala za 5 mesta i sada je na 69. mestu najvrednijih brendova na svetu. Vrednost korejskog giganta se sa 5,7 milijardi dolara u 2015. povećala na 6,3 milijarde u 2016. To predstavlja sedam puta veću (603%) vrednost u odnosu na 2006., kada se Kia odlučila za strategiju rasta, koja temelji na dizajnu.

“Uprkos ekonomskoj nesigurnosti i stagnaciji tržišta automobila širom sveta je rast vrednosti brenda Kia jasan odraz njenih napora pri održavanju neprekidnog rasta moći brenda. Ovaj rezultat nas motiviše da nastavimo s našom misijom da postanemo najpoželjniji automobilski brend u očima kupaca”, rekao je Charles Suh, viši potpredsednik korporativnog marketinškog odeljenja u Kia Motors.

Mike Rocha, globalni direktor Interbrandovog vrednovanja brendova, rekao je: “Impresivan rast brenda Kia u zadnjih nekoliko godina možemo da razumemo kao direktan rezultat sve veće privrženosti kupaca privlačnom dizajnu i prednostima Kijine game modela i globalnim aktivnostima Kije pri razvoju imidža brenda. Pogotovo u Evropi Kijina moć temelji na ponudi sportskih terenaca i komuniciranju preko iskustava kupaca.”

Brojne nagrade za Kiju u zadnjoj godini

Ovaj osetan, ali održivi rast je rezultat Kijinih napora za jačanje brenda i stvaranje veće  emocionalne povezanosti kupaca s Kijom i njenim vozilima. Kijina globalna kampanja - A Different Beat – od 2012. omogućava brendu da naglasi živahnost, pouzdanost i prepoznatljivu narav njenih vozila.

Verovatno je Kijin najveći uspeh u zadnjih 12 meseci prvo mesto u američkom istraživanju J.D. Power IQS za 2016. o početnom kvalitetu. Radi se o najvišem plasmanu od svih brendova, a prvi put u 27 godina ovog istraživanja se dogodilo da se u ocenjivanju kvaliteta novih vozila na vrh vinuo neluksuzni automobilski brend. Kijin uspon na vrh leži u performansama kompaktnog sportskog terenca Sportaga i urbanog crossovera Soula. Kia se u još jednom istraživanju, koje u SAD provodi J.D. Power plasirala na 3. mesto od svih neluksuznih brendova u zadovoljstvu s performansama, delovanjem i izgledom novih automobila (APEAL).

Kijina zbirka nagrada za dizajn dopunjena je u 2016. godini, kada su novi modeli Sportage i Optima osvojili uticajna dizajnerska priznanja ‘red dot’ i ‘iF’. I drugi novi modeli (npr. hibridni krosover Niro i luksuzna limuzina Cadenza), kao i nove tehnologije ojačali su imidž brenda. Na sajmu savremene elektronike CES 2016 je Kia predstavila svoju viziju autonomne vožnje i najavila svoj novi podbrend DRiVE WISE, koji utelovljuje Kijinu filozofiju stvaranja pametnih sigurnih vozila s naprednim sistemima asistencije (ADAS).

Širenje game modela s oznakom GT, koja nudi snažne turbo motore, sportsko vešanje i sportski dizajn, samo je još povećala privlačnost i dinamičnost brenda Kia.

Sa sponzorstvima bliže mladim

Pored toga se Kia odlučila za brojna prestižna sportska sponzorstva kao što su fudbalske federacije FIFA i UEFA, košarkaška liga NBA, asocijacija profesionalnih igračica golfa LPGA i teniski grand slem Australian Open, koji nesumnjivo doprinose približavanju brenda mlađim kupcima širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik