Ko ih ima ne brine - Rusi hoće sve da kupe

Bez autora
Oct 20 2016

U zapadnoj Srbiji počela je berba jabuka, koje su ove godine odličnog kvaliteta i ima ih u ogromnim količinama. Za razliku od sorte "greni smit", koja ima lošu cenu i malo je tražena, sorta "ajdared" je najtraženija i gotovo sav rod mogao bi da završi na ruskom tržištu. Za berbu jabuka kod poznatog voćara i stručnjaka za voćaratvo profesora Sveta Stamenkovića angažuju se spretni berači koji osim brzine imaju i iskustvo u ovom poslu kao i znanje o sortama. Zbog ravnomerno raspoređenih padavina kvalitet jabuke zelene sorte greni smit odličnog je kvaliteta, pa je prva klasa 95 odsto roda. Ipak, cena i potražnja ove sorte je izuzetno niska, kaže Stamenković. Prodajna cena "greni smita" je u otkupu 40 dinara prve klase, a druga klasa je od 28 do 30 dinara. Od hektara i po pod jabukom u voćnjaku Stamenkovića "greni smit" zastupljen je sa 18 odsto, dok je "ajdared" zasađen na 80 odsto površina pa će dobra cena i tražnja ove sorte nadomestiti troškove.

Ko ih ima ne brine - Rusi hoće sve da kupeU zapadnoj Srbiji počela je berba jabuka, koje su ove godine odličnog kvaliteta i ima ih u ogromnim količinama.

Za razliku od sorte "greni smit", koja ima lošu cenu i malo je tražena, sorta "ajdared" je najtraženija i gotovo sav rod mogao bi da završi na ruskom tržištu.

Za berbu jabuka kod poznatog voćara i stručnjaka za voćaratvo profesora Sveta Stamenkovića angažuju se spretni berači koji osim brzine imaju i iskustvo u ovom poslu kao i znanje o sortama.

"Zbog ravnomerno raspoređenih padavina kvalitet jabuke zelene sorte greni smit odličnog je kvaliteta, pa je prva klasa 95 odsto roda. Ipak, cena i potražnja ove sorte je izuzetno niska", kaže Stamenković.

Prodajna cena "greni smita" je u otkupu 40 dinara prve klase, a druga klasa je od 28 do 30 dinara.

Od hektara i po pod jabukom u voćnjaku Stamenkovića "greni smit" zastupljen je sa 18 odsto, dok je "ajdared" zasađen na 80 odsto površina pa će dobra cena i tražnja ove sorte nadomestiti troškove.

"Ajdared je najtraženija sorta i ima dobru cenu, ne zahteva neke posebne uslove u tehnologiji gajenja tako da u našim uslovima ova sorta daje najbolje rezultate imajući u vidu činjenicu da su u EU odustali od proizvodnje ove sorte i to je šansa da mi prodamo ajdared na ruskom tržistu", kaže Stamenković.

Danas se, inače, u svetu obeležava Dan jabuke, koja se u Srbiji gaji na oko 24.000 hektara i čija je prošsčna godišnja proizvodnja u poslednje tri godine preko 300.000 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik