Ceo grad se vozi džabe i to im je donelo milione

Bez autora
Oct 20 2016

Sećate li se vesti da je Talin postao prvi grad u EU koji je uveo besplatan javni prevoz? E upravo taj eksperiment im je doneo 20 miliona evra. Od 2013. godine, besplatna vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima za 420.000 stanovnika Talina je besplatna.Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dve godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva evra. Tim novcem kupuju tzv. zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja.

Ceo grad se vozi džabe i to im je donelo milioneSećate li se vesti da je Talin postao prvi grad u EU koji je uveo besplatan javni prevoz? E upravo taj eksperiment im je doneo 20 miliona evra.

Od 2013. godine, besplatna vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima za 420.000 stanovnika Talina je besplatna.

Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dve godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva evra. Tim novcem kupuju tzv. zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja.

Kako je moguće da grad na ovaj način ne stvara gubitke već u budžet dobija čak 20 miliona evra godišnje?

Javni prevoz delimično se finansira od poreza građana koji imaju prebivalište u Talinu - njih 10.000 godišnje otkada je besplatan prevoz uveden.

Veći broj prijavljenih stanovnika - više novca u budžetu grada. To znači da se putem poreza budžet Talina uvećao za čak nekoliko miliona evra. Osim toga, prevoz je besplatan jedino za stanovnike Talina. Svi ostali plaćaju punu cenu karte od dva evra po vožnji pa je to, uz porez, dodatni način zarade.

Dodatna pogodnost besplatnog javnog prevoza je i neposredna briga o očuvanju životne sredine. Otkada je ovaj model uveden, korišćenje usluge javnog prevoza povećalo se za šest odsto, dok se korišćenje automobila smanjilo za pet odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik