Ministarstvo finansija RS: Dobit Centralne banke vratiti entitetima

Bez autora
Oct 23 2016

Neraspoređena dobit Centralne banke treba da ide entitetima jer su entiteti finansirali Osnivanje Centralne banke BiH kažu u Ministarstvu finansija RS. Za osnivanje Centralne banke, iz prve tranše MMF-a utrošeno je 29 miliona maraka. Za početni Kapital izdvojeno je 25 miliona maraka, i četiri miliona za troškove osnivanja glavnih jedinica i filijala CB BiH.Odlukom Savjeta ministara predviđeno je da Republika Srpska servisira 1/3 duga po ovom kreditu u iznosu od 9.666.666,67 KM, uvećano za pripadajuću kamatu i troškove, pojašnjavaju iz ministarstva Finansija RS, te dodaju da su taj novac, sa kamatama vratili u periodu od 2001. do 2003. godine.

Ministarstvo finansija RS: Dobit Centralne banke vratiti entitetimaNeraspoređena dobit Centralne banke treba da ide entitetima jer su entiteti finansirali Osnivanje Centralne banke BiH kažu za TV1 u Ministarstvu finansija RS. Za osnivanje Centralne banke, iz prve tranše MMF-a utrošeno je 29 miliona maraka. Za početni Kapital izdvojeno je 25 miliona maraka, i četiri miliona za troškove osnivanja glavnih jedinica i filijala CB BiH.

“Odlukom Savjeta ministara predviđeno je da Republika Srpska servisira 1/3 duga po ovom kreditu u iznosu od 9.666.666,67 KM, uvećano za pripadajuću kamatu i troškove”, pojašnjavaju iz ministarstva Finansija RS, te dodaju da su taj novac, sa kamatama vratili u periodu od 2001. do 2003. godine.

S druge strane, novac od neraspoređene dobiti ide u Budžet BiH, koja nije učestvovala u vraćanju kreditnog zaduženja. Ukupno 60% čistog prihoda odlazi na raćun institucija BiH, a ostatak novca raspoređuje se za povećanje kapitala CB.

“ Ovo smatramo neprihvatljivim, jer ova institucija nije uplatila sredstava u početni osnivački kapital CB BiH tj. nije njen osnivač”, kažu u Ministarstvu Finansija RS.

Zbog svega iz Ministarstva kažu da pitanje uloženih sredstava i raspodjele dobiti treba riješiti u skladu sa stvarnim ulozima, i konačno definisati prava RS i Federacije kroz izmjene zakona o Centralnoj banci.

Vlada RS je prije 8 godina pripremila Prijedlog zakona izmjenama i dopunama Zakona o CBBiH. Ovo riješenje je dostavljeno srpskim predstavnicima u Parlamentarnoj Skupštini BiH, te Savjetu ministara. Ali je odbijen jer nije dobio entitetsku podršku u prvom čitanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik